Friday, March 4, 2011

ΣΕΗ: Αντιδημοκρατική η «διαβούλευση»...


Με πρωτοβουλία του ΣΕΗ συναντήθηκαν χτες στα γραφεία του συνδικαλιστικοί, πολιτιστικοί και άλλοι επιχορηγούμενοι φορείς του Θεάτρου και του Χορού, με θέμα τη λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» για τις επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο, στην οποία καλεί το ΥΠΠΟ-Τ.
Η ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διάλογος δεν είναι δημοκρατικός. Ολο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός αρνιόταν κάθε συνάντηση με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του χώρου και με τους πνευματικούς ανθρώπους, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό μας. Αντ' αυτού εισάγει το μοντέλο της "διαδικτυακής δημοκρατίας" χωρίς κανένα κριτήριο και κανόνα, με προτάσεις και απόψεις να υποβάλλονται από οποιονδήποτε στο διαδίκτυο, ακόμη και ανώνυμα. Σκοπός του ψευτο-διαλόγου είναι να αποκτήσει το υπουργείο συνενόχους στην αποδόμηση του ελληνικού θεάτρου. Η δήθεν αγωνία για διαφάνεια είναι υποκριτική όταν ακούγεται από το στόμα των κυβερνήσεων, που στο όνομά της παίρνουν σειρά αντιδραστικών μέτρων στο χώρο της Τέχνης, όπως ο πρόσφατος νόμος για τον κινηματογράφο, αλλά και στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. Εμείς χρόνια τώρα καταγγέλλουμε όλους τους αδιαφανείς τρόπους που επέλεξαν για να μοιράσουν το δημόσιο χρήμα, αλλά προκλητικά μέχρι σήμερα μας αγνοούν».
«Ο διάλογος που θέλουν σήμερα είναι προσχηματικός και κατευθυνόμενος. Στόχος τους είναι να περικόψουν τις επιχορηγήσεις στους μικρούς θιάσους, στα κρατικά θέατρα, στα ΔΗΠΕΘΕ και να θεσμοθετήσουν ευνοϊκούς όρους για την επιδότηση των μονοπωλιακών θεσμών στο χώρο του θεάτρου».
«Απαιτούμε: Αμεση συνάντηση των συλλογικών φορέων του πολιτισμού με τον υπουργό. Να δοθούν άμεσα τα χρήματα που χρωστά το υπουργείο από προηγούμενες επιχορηγήσεις. Να συνεχιστεί ο θεσμός των επιχορηγήσεων, με διεύρυνση των επιχορηγούμενων θιάσων και η απρόσκοπτη λειτουργία των κρατικών και δημοτικών θεάτρων. Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για το θέατρο και το χορό. Καταγγέλλουμε το μεθοδευμένο διάλογο και θα ενημερώσουμε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας για τις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογούνται από το ΥΠΠΟ-Τ στο χώρο του θεάτρου. Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο σε εγρήγορση για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο άμεσο διάστημα».

No comments: