Wednesday, March 2, 2011

Εθνικό Θέατρο: «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά

  • Από τις 12 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή
Νίκος Κουρής και Στεφανία Γουλιώτη το πρωταγωνιστικό ζεύγος της «Τρισεύγενης»
Νίκος Κουρής και Στεφανία Γουλιώτη το πρωταγωνιστικό ζεύγος της «Τρισεύγενης»   (Φωτογραφία:  Εθνικό Θέατρο )

Η Τρισεύγενη, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, «ανεβαίνει» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με πρωταγωνιστές τους Στεφανία Γουλιώτη και Νίκο Κουρή. Η παράσταση, την οποία σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου επικεντρώνεται σε μια κοπέλα που αναζητώντας τον έρωτα, συγκρούεται με τον κοινωνικό της περίγυρο. Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 12 Μαρτίου.

Το έργο γράφτηκε το 1902 και «μετράει» έως σήμερα τέσσερις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό.

Στη «μοναχοκόρη» του Κωστή Παλαμά, η μορφή της Τρισεύγενης γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων. Η Τρισεύγενη, έργο νεωτερικό για την εποχή του, προκάλεσε την τότε κριτική αγνοώντας τις καθιερωμένες δραματουργικές συμβάσεις

Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί το κείμενο με τη Στεφανία Γουλιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σημειώνει: «(Το έργο) αναδεικνύει ιδέες όπως η αδιέξοδη εμμονή στην ύλη, η ιδιοτέλεια με τον πλούτο, η απόρριψη της διαφορετικότητας, η φυλακισμένη αγάπη, η καταστροφή της ομορφιάς και της φύσης, η περιθωριοποίηση της τέχνης ως περιττής πολυτέλειας σε αντίθεση με την απελευθέρωση της ψυχής από την φυλακή της ύλης, την επίγνωση πως "όλα ένα είναι", την γενναιοδωρία με τα υλικά δώρα της Γης, την αποδοχή του διαφορετικού, την αλληλεγγύη, την διεύρυνση της συνείδησης με την επίγνωση ότι η τέχνη μετατρέπει την θνητή εμπειρία του σώματος σε αθάνατο τραγούδι».

Ο Χρήστος Στέργιογλου, ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης δήλωνε πριν από λίγο καιρό στο in.gr για την παράσταση: «Είναι το μοναδικό θεατρικό που έγραψε ο Παλαμάς, κάθε φράση έχει τη σωστή της τοποθεσία, είναι ένα ποίημα αυτό το έργο, ένα διαρκές ποίημα. Έχει να κάνει κι εδώ με την ελευθερία, με τον έρωτα, και πως μια κλειστή κοινωνία που δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την ελευθερία -ακόμα και οι ερωτευμένοι δεν μπορούν να την καταλάβουν, όταν δεν σέβεται ο ένας την ελευθερία του άλλου- μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε τραγική κατάληξη. Είναι πολύ ανθρώπινο».

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη, εκρηκτική και ορμητική, «νεράιδα μαζί και άνθρωπος» έχει κερδίσει όλο το χωριό με την ευγενική και αθώα της ψυχή. Η θέλησή της για ζωή και ελευθερία είναι ασυγκράτητη και το πνεύμα της αδάμαστο και ανυπόταχτο. Αναζητώντας τον έρωτα, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον Πέτρο Φλώρη, το γιο του θανάσιμου εχθρού του. Η επιθυμία της για ελευθερία θα την φέρει όμως τελικά σε σύγκρουση με την κλειστή και στενόμυαλη ηθική της κοινωνίας όπου ζει, χωρίς οδό διαφυγής.

Πρωταγωνιστούν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ευγενία Αποστόλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Τζίνα Θλιβέρη, Σεβίλλη Παντελίδου, Αμαλία Τσεκούρα, Μιχάλης Καταχανάς, Κώστας Κοράκης, Ντένης Μακρής, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αποστόλης Ψαρρός.

Τα σκηνικά είναι του Βασίλη Μαντζούκη, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η μουσική του Τάκη Φαραζή, υπεύθυνη για την κίνηση είναι η Αποστολία Παπαδαμάκη, τους φωτισμούς έχει αναλάβει ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Άννα Τσαπάρα.

Τελευταία παράσταση προγραμματίζεται για τις 15 Μαΐου.

No comments: