Tuesday, March 1, 2011

Ο Μαυρογιαλούρος και η Στρίγκλα χορεύουν... Μπλουζ

Νόρα Κατσέλη με «Διαμάντια και Μπλουζ», Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε μια προσπάθεια για «Το ημέρωμα της Στρίγκλας» Δήμητρας Ματσούκα και ένας απολαυστικός Κώστας Σαντάς στον ρόλο του Μαυρογιαλούρου, μαζί με αποσπάσματα από Κάφκα, είναι οι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο Μαυρογιαλούρος και η Στρίγκλα χορεύουν... Μπλουζ
Την Παρασκευή κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών μια κωμική ιστορία, εμπνευσμένη από μοτίβα έργων του Φραντς Κάφκα, με τίτλο «Deja vu», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Το «υλικό», που αποτέλεσε τον καμβά αυτής της παράστασης είναι το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Αμερική», καθώς κι ένα μικρό διήγημα του Κάφκα «Η αδελφοκτονία», επιλογές του γνωστού Λιθουανού σκηνοθέτη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Β. Νάρμπουτας, η μουσική της Μ. Μπιαλομπζιέκις και παίζουν οι ηθοποιοί: Γ. Καραούλης, Γ. Καύκας, Μ. Παπαγιάννη, Γ. Σφυρίδης, Ε. Σωφρονίδου, Κ. Χατζησάββας.
Στις 11 Μαρτίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ξεκινούν οι παραστάσεις της επίκαιρης -όσο ποτέ- κωμωδίας των Αλ. Σακελλάριου - Χρ. Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και φιλότιμο» σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, με τον Κ. Σαντά στον ρόλο του αξέχαστου Λ. Κωνσταντάρα.
Μία εβδομάδα αργότερα (18/3) θα γίνει η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης με το έργο του Σαίξπηρ «Το ημέρωμα της Στρίγκλας», σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Ρόμπερτ Στούρουα. Εκτός από τον Ι. Μιχαηλίδη και τη Δ. Ματσούκα, παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Α. Πελτέκης, Γ. Παρασκευόπουλος, Γ. Ρούφας, Σ. Πετκίδης, Γ. Τσιακμάκης κ.ά. Στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Διαμάντια και Μπλουζ» πρωταγωνιστεί η Νόρα Κατσέλη, σε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους του ελληνικού θεάτρου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 23 Μαρτίου στη Μονή Λαζαριστών.
Η σκηνοθεσία είναι του Γ. Κακλέα, τα σκηνικά του Μ. Παντελιδάκη, η μουσική του Στ. Κραουνάκη και παίζουν ακόμη οι: Β. Ευταξόπουλος, Α. Κατσιναβάκη, Γ. Ράμμος, Θ. Σκαρλάτου κ.ά. Από τις 10 Μαρτίου το κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης του Κ.Θ.Β.Ε. αρχίζει περιοδείες σε πόλεις και χωριά με «Ιστορίες για αρκούδες», τρία μονόπρακτα του Αντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. [ΕΘΝΟΣ, 1/3/2011]

No comments: