Wednesday, March 2, 2011

Το ΚΘΒΕ ανεβάζει το ... Μαυρογιαλούρο




Υπάρχει -ακόμα - και φιλότιμο; Βιώνεται ακόμα και σήμερα η… «Ανώμαλος προσγείωσις»; 
Η απάντηση είναι μάλλον θετική, καθώς 60 και πλέον χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου (από τον Κάρολο Κουν), 45 χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής του μεταφοράς, η διαχρονική κωμωδία των «Μαυρογιαλούρων» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, επιλέχθηκε για να πλαισιώσει το ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, στη νέα σκηνή του «Υπερώου» (στο χώρο του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών).
Στο νέο Υπερώο (πρώην φουαγιέ) της ΕΜΣ, θα παρουσιαστεί η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Υπάρχει και φιλότιμο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί την θεατρική περίοδο 1950-51 με τον τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση».
Η λέξη φιλότιμο ποσώς αν όχι ουδόλως μεταφράζεται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, την αισθανόμαστε, τη νιώθουμε και την εκφράζουμε με τον δικό μας Ελληνικό τρόπο. Οι Σακελλάριος - Γιαννακόπουλος, με το ευθύβολο ρωμαίικο χιούμορ και την Αριστοφανική σάτιρα, δημιούργησαν τον Μαυρογιαλούρο, τον Γκρούεζα και μια πλειάδα ευανάγνωστων χαρακτήρων παίζοντας με το αιώνιο παιχνίδι που λέγεται Πολιτική. Ο πόλεμος του δικαίου ανάμεσα στην “καθαρή” αγροτοεργατική τάξη και στη “βρώμικη” αστική τάξη της εξουσίας, ξεδιπλώνεται απλά, ξεκάθαρα στέλνοντας μηνύματα γεμάτα γέλιο μέσα από έξυπνες ατάκες και αναγνωρίσιμες καταστάσεις. Πόσο πιο επίκαιρη μπορεί να γίνει η φράση του χωρικού Σωτήρη «Φάγανε... φάγανε… φάγανε... από παντού !!!» και η διαπίστωση του Μαυρογιαλούρου «Πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα…». Μας θυμίζει μήπως κάτι; Ένα έργο που γράφτηκε πριν από μισό αιώνα; Χρειάστηκε η τράκα του αυτοκινήτου του Μαυρογιαλούρου για να έρθει το μυαλό στη θέση του και να δει την αλήθεια, εξου και ο πρώτος τίτλος του έργου Ανώμαλη προσγείωση. Η ελληνική δραματουργία έχει έργα σαν το Υπάρχει και φιλότιμο που διακρίνονται για τη φρεσκάδα, τη διαχρονικότητα, τον ρομαντισμό, την αίσθηση της αλήθειας, μα πάνω από όλα τη βαθιά γονιδιακή σχέση που μας ενώνει με το θέατρο του τόπου μας.
Μας θυμίζει μήπως κάτι, διερωτάται στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Κιουρτσίδης για να συμπληρώσει πως «οι Σακελλάριος- Γιαννακόπουλος, με το ευθύβολο ρωμαίικο χιούμορ και την Αριστοφανική σάτιρα, δημιούργησαν το Μαυρογιαλούρο, το Γκρούεζα και μια πλειάδα «ευανάγνωστων» χαρακτήρων, παίζοντας με το αιώνιο παιχνίδι που λέγεται Πολιτική».
Οι Συντελεστές:
  • Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
  • Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
  • Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
  • Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κέλλυ Εφραιμίδου
  • Οργάνωση παραγωγής: Βίκη Αλεξάκη
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πάολα Μυλωνά (Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Κατερίνα Λύκου (Λώρα Σιλυβριώτη, Κώστας Σαντάς (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Δέσποινα Παπαδοπούλου (Τασία), Νίκος Κολοβός (Κώστας Σιλυβριώτης), Ευάγγελος Χαλκιαδάκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Θανάσης Κεραμίδας (Θόδωρος Γκρουέζας), Ρούλα Παντελίδου (Κυρά Λάμπαινα), Κώστας Ίτσιος (Κυρ-Φώτης), Ελευθερία Τέτουλα (Κατίνα), Χρίστος Νταρακτσής (Σωτήρης), Νίκος Τουρνάκης (Πανάγος), Παντελής Καλπάκογλου (Σωφέρ).

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη: 18.00 & 21.00,
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00,
Σάββατο: 18.00 & 21.00,
Κυριακή: 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Κανονικό 17€
Φοιτητικό/Πολυτέκνων 12€
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ 12€
Τετάρτη & Πέμπτη
Γενική είσοδος 12 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων 10 €
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ 10 €
Εκπτωτικό για ανέργους και μετανάστες 7 €

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ώρες λειτουργίας ταμείων:
Τρίτη 9.30 π.μ.-5.30 μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 9.30 π.μ-9.30 μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2315.200.200

Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους, ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ.-3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. -2 μ.μ. & 5.30 μ.μ.-8 μ.μ.

No comments: