Friday, March 4, 2011

Αγωνία από τον θεατρικό κόσμο για τις κρατικές επιχορηγήσεις


Αντιδράσεις με ψήφισμα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημόσια διαβούλευση. 

Αγωνία και προβληματισμό για το μέλλον των επιχορηγούμενων θιάσων, εξέφρασαν θεατρικές ομάδες, η «αφρόκρεμα» του ελληνικού θεάτρου, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τη στάση τους μπροστά στο αδιέξοδο, που καταγγέλουν ότι έχει δημιουργηθεί από την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για «μεγάλο τσεκούρι» στο θέμα των επιχορηγήσεων, αλλά για τη δημόσια διαβούλευση (για το ίδιο θέμα), που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Λευτέρης Βογιατζής, Σπύρος Ευαγγελάτος, Αντώνης Αντύπας, Ξένια Καλογεροπούλου, Δημήτρης Τάρλοου, Αιμιλία Υψηλάντη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αννίτα Δεκαβάλα, Τάκης Βουτέρης είναι μερικοί από τους σημερινούς παρόντες, που ζητούν με άμεσο ψήφισμα από τον υπουργό, Π. Γερουλάνο, να αποφασίσει για το μέλλον των επιχορηγήσεων της τρέχουσας θεατρικής σεζόν.
Επίσης, αποφασίστηκε να διανέμεται συνοπτικό κείμενο στους θεατές των θεάτρων, με το οποίο θα υπογραμμίζεται «ο κίνδυνος για την επιβίωση των θεάτρων».  Για «ιδιότυπη στάση» του Υπουργείου έκανε λόγο ο Σπύρος Ευαγγελάτος (που πρόσφατα αποφάσισε το κλείσιμο του «Αμφι-θεάτρου»), αφού, όπως εξήγησε, «ο υπουργός Πολιτισμού δεν έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα με ανθρώπους του θεάτρου».
Για την Ξένια Καλογεροπούλου «το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στη συγκρότηση της Επιτροπής, δηλαδή στο ποιοι άνθρωποι θα αποφασίζουν για τις επιχορηγήσεις, γιατί είναι δύσκολο να πείσει κανείς ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις και την ανάλογη αγάπη για το θέατρο να αναλάβουν να βλέπουν όλα τα θεάματα σε όλη την Ελλάδα και να έχουν και την ευθύνη να τα κρίνουν».
Για «περίοδο πλήρους απαξίωσης προς τον θεατρικό κόσμο εκ μέρους του Υπουργείου» έκανε λόγο ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου της θρυλικής «Στοάς», ενώ η Αιμιλία Υψηλάντη υποστήριξε πως οι opengov διαβουλεύσεις «είναι η ευτέλεια των θεσμών και της δημοκρατίας».
Απο το Θέατρο του Νέου Κόσμου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε ότι «οι καλύτερες παραγωγές και οι αυριανοί πρωταγωνιστές προκύπτουν από τα επιχορηγούμενα Θέατρα». «Για τον Πολιτισμό ως το τελευταίο προπύργιο αντίστασης», μίλησε η Αννίτα Δεκαβάλα από το Θέατρο Εξαρχείων και σημείωσε πως «αν τα θέατρα βάλουν λουκέτο, θα χαθεί και η χώρα». [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: