Saturday, March 5, 2011

Το μωσαϊκό των φετινών παρελάσεων και εορτασμών ανά την Ελλάδα

  • Ηλιας Κανιστρας - Ιφιγενεια Διαμαντη, Η Καθημερινή, Σάββατο, 5 Mαρτίου 2011
Το πέπλο της οικονομικής κρίσης καλύπτει φέτος τα περισσότερα καρναβάλια ανά την Ελλάδα, είτε ως πηγή έμπνευσης πληθώρας πληρωμάτων, είτε με τον περιορισμό εκδηλώσεων και το ανάλογο «συμμάζεμα» που αυτό συνεπάγεται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Τροϊκανοί και Καρναβαλικό Μνημόνιο, μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας όπως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, αλλά και Ευρωπαίοι όπως η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της καρναβαλικής σάτιρας, την οποία θα ακολουθήσει η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας!
  • ΠATΡΑ Η «ψυχή» του πατρινού καρναβαλιού, οι νέοι και οι νέες της Πάτρας, κρατούν ζωντανό, εν μέσω κρίσης, τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, ενώ τα παιδιά με την παρέλαση των μικρών, όπου συμμετείχαν 7.000 άτομα, έστειλαν το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του καρναβαλιού. Ενθαρρυντικό σημάδι, επίσης, η πληρότητα των ξενοδοχείων, που αγγίζει το 70% για σήμερα και το 100% για αύριο, με πολλές κρατήσεις να έχουν γίνει σε ξενοδοχεία περιφερειακά της Πάτρας, λόγω χαμηλότερων τιμών. Οι εκδηλώσεις για το Πατρινό Καρναβάλι θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση στις 2 μ.μ. (ΕΤ1, αύριο) στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 30.000 νέοι, μέλη των 150 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού». Οι «Οικονομικοί κροίσοι», «Μαζί το φάγαμε το παντεσπάνι», «Πολιτικοί την πείνα; Ο λαός την γκιλοτίνα», «Ο Αλαντίν και οι 300 κλέφτες», «Την Patty-σαμε» είναι μερικά μόνο δείγματα της φαντασίας τους. Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος και τα καρναβαλικά άρματα του δήμου, με επικεφαλής τον Βασιλιά Καρνάβαλο, που φέτος δεν έχει συγκεκριμένο θέμα. Ιδιαίτερη ενότητα θα αποτελούν τέσσερα μικρά άρματα με κωμικές σκηνές από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το φετινό καρναβάλι θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης στον μόλο του Αγίου Νικολάου, όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα παραδοθεί στην πυρά, ενώ θα ακολουθήσουν ρίψεις πυροτεχνημάτων. Σήμερα, ο νέος πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου και η πλ. Γεωργίου θα φιλοξενήσουν θέατρα του δρόμου, υπαίθριους καλλιτέχνες και μπάντες, ενώ στις 6 μ. μ. θα ξεκινήσει η ποδαράτη παρέλαση.
  • ΞΑΝΘΗ Με μία άρτια αισθητικά και λειτουργικά ιστοσελίδα (www. carnivalx. gr), το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει θέμα τη Διεθνή Νομισματική Τρέλα και περισσότερα από 40 πληρώματα. Με τα αρχικά του ΔΝΤ «παίζει» το πλήρωμα «Φοβού τους Δ-α-Ν-αούς και δώρα φέρον-Τ-ας», που συμπληρώνει «Η επανάσταση της κατσαρόλας». Εμπνευση από τηλεοπτικές εκπομπές αντλούν οι «Monster chefs». Η μεγάλη αυριανή παρέλαση, ξεκινά στη 1.30 μ.μ., ενώ στις 7 μ.μ. θα συνδεθεί η ΕΤ1 για το κάψιμο του «Τζάρου» στις 7.30 μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
  • ΝΑΟΥΣΑ Απόκριες στη Νάουσα, ίσον Γενίτσαροι και Μπούλες. Το παραδοσιακό έθιμο ξεκινά αύριο στις 9 π. μ. και κρατάει μέχρι το βράδυ. Στο κτίριο Μάκη στα Μπατάνια θα ξεκινήσει το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, για να ακολουθήσει στις 10.30 π. μ. στο Δημαρχείο το «προσκύνημα» και η άδεια που παίρνουν τα «μπουλούκια» από τον δήμαρχο για να χορέψουν στην πόλη και να καταλήξουν στην πλατεία Αλωνίων όπου θα γίνει το βγάλσιμο των προσωπάδων. Την Καθαρά Δευτέρα ακολουθεί ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη. Σήμερα, ο ξινόμαυρος οίνος της Νάουσας θα ρέει άφθονος στο ολοήμερο γλέντι στο εμπορικό κέντρο, αλλά και από τις 3 μ.μ. στην πλ. Αλωνίων.
  • ΓΑΛΑΞΙΔΙ Τα γνωστά «Αλευρομουτζουρώματα» λαμβάνουν και φέτος χώρα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα στις 3 μ.μ. Παλιά ρούχα, πετσέτες, μάσκα, ειδικές πλαστικές στολές θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην τοπική αγορά, ενώ δωρεάν αλεύρι θα μοιράσει η Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου. Στα περαιτέρω «πολεμοφόδια», καλό είναι να περιλαμβάνονται δεύτερη πλήρης αλλαξιά, παπούτσια, υγρά μωρομάντηλα, νερό και οφθαλμικές σταγόνες. Οι έχοντες άσθμα και αλλεργίες θα πρέπει να απόσχουν. Η παρέλαση των αρμάτων ξεκινά αύριο στις 9 μ.μ.
  • ΤΥΡΝΑΒΟΣ Με τα πληρώματα «Βατοπέδι και πορίσματα», «Πράσινη ανάπτυξη», «Η Ελλαδοσκουφίτσα, η Μερκελύκαινα και το Λυκόπουλο», και άλλα, περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν αύριο στις 6 μ. μ. στο σατιρικό τυρναβίτικο καρναβάλι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα ακολουθήσει το έθιμο Μπουρανί, αναβίωση διονυσιακού τελετουργικού, με πειράγματα και... τσίπουρο!
  • ΚΟΖΑΝΗ Η Κοζανίτικη Αποκριά με το γλέντι του Φανού κορυφώνεται αύριο στις 3 μ. μ. με την παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων και το άναμμα των Φανών σε 17 γειτονιές στις 8.30 μ.μ.
  • ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ - ΝΙΚΑΙΑ Στις 12 μ. ξεκινά αύριο η μεγάλη παρέλαση που θα μεταδώσει ο Alpha, ενώ σήμερα προηγείται η νυχτερινή στις 7 μ.μ. Νωρίτερα (11 π. μ.), μπάντες Κουβανών θα γυρίζουν σε δρόμους του Ρέντη.

No comments: