Thursday, March 3, 2011

Συμπυκνωμένος... Σέξπιρ

  • ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΑΜΕ
  • Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Το καινοτόμο καλλιτεχνικά έργο των Jess Winfield, Adam Long και Daniel Singer, που πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα πριν από 17 ολόκληρα χρόνια, κάνει πρεμιέρα σήμερα, στις 21.15, στο θέατρο «Εγνατία». Κάθε εβδομάδα από Πέμπτη μέχρι Κυριακή και για όλο τον Μάρτιο, οι Ακης Σακελλαρίου, Γεράσιμος Γεννατάς, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Λουδάρος, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, θα προσφέρουν γενναίες δόσεις από τον κλασικό συγγραφέα σε μία παράσταση όπου το χιούμορ είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
  •  Ο θαυμαστός κύριος Ουίλιαμ
 Η ιδέα της παράστασης είναι γνωστή στους θεατρόφιλους και δοκιμασμένη στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί κάνουν… φύλλο και φτερό, με τη βοήθεια των συγγραφέων και του σκηνοθέτη, όλους τους σεξπιρικούς διαλόγους, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καλλιτεχνικό παζλ όπου ο σουρεαλισμός διαδέχεται την επικαιρότητα και η ίδια με τη σειρά της κλασικούς ήρωες των έργων του ιστορικού θεατρικού συγγραφέα. Ο ένας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστών, ο Γεράσιμος Γεννατάς, δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου: «Η συγκεκριμένη παράσταση μου αρέσει υπερβολικά, γιατί χρησιμοποιεί πολύ πρωτογενή υλικά του θεάτρου, όπως είναι η μίμηση. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και διασκεδαστική, μ' ένα δυνατό εργαλείο που δεν είναι άλλο από τον πολύ όμορφο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ποιητικό κόσμο του κυρίου Ουίλιαμ. Είναι πολύ γοητευτικό για έναν ηθοποιό να λέει αυτά τα λόγια ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες».
  • Πλήρως «ανακαινισμένη» παραγωγή
 Η πρώτη φορά που παίχτηκε η συγκεκριμένη παραγωγή στην Ελλάδα ήταν το 1994 από το «Θέατρο του Νότου», στο «Αμόρε», ένα μικρό θεατράκι μόλις 70 θέσεων, με πρωταγωνιστές τότε τους Στέλιο Μάινα και Ιεροκλή Μιχαηλίδη, αλλά και τους «συνήθεις υπόπτους» Ακη Σακελλαρίου και Ναταλία Δραγούμη. «Κάθε φορά που γίνεται αναφορά στο ξεκίνημά μας σοκάρομαι και συγκινούμαι, όταν σκέφτομαι πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε να κάνουμε παραστάσεις όπως αυτή που έγινε παλαιότερα στη Μονή Λαζαριστών, που την παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα», τόνισε συγκινημένη η Ναταλία Δραγούμη.
Με τα χρόνια, όμως, το έργο αυτό δε μένει στάσιμο. Κάθε φορά προστίθενται νέα στοιχεία για να το κάνουν πιο σύγχρονο και πιο θελκτικό στο μέσο θεατή. Μέχρι και ο γνωστός ράπερ Νίκος Βουρλιώτης επιστρατεύτηκε προκειμένου να δώσει τη δική του νότα στην παράσταση, γράφοντας τους στίχους αλλά και τη μουσική του «Οθέλλου», ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προσφέρεται κρασί παραγωγής του ίδιου του Γεράσιμου Γεννατά.

No comments: