Tuesday, March 1, 2011

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό

  • Την τελευταία της πνοή άφησε, χθες, στα 71 της χρόνια η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Φοίτησε αρχικά σε σχολή νοσοκόμων, πριν παρακολουθήσει μαθήματα ηθοποιίας. Το 1954 εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσέζ από όπου αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα. Η Ανί Ζιραρντό πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100 ταινίες, ενώ είχε τιμηθεί με βραβεία Σεζάρ και είχε λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ Βενετίας και Βερολίνου. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, με το ρόλο της νεαρής πόρνης στο "Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του" του Λουκίνο Βισκόντι, ενώ έκλεψε τις εντυπώσεις για την ερμηνεία της στη "Δασκάλα του Πιάνου" του Μικαελ Χάνεκε, όπου έπαιξε τη νευρωτική μάνα,  στο πλευρό της Ιζαμπέλ Υπέρ.
Από το 1960 ως το 1980 έπαιξε σε 120 ταινίες, ανάμεσά τους οι "Ο Ντίλινγκερ Πέθανε" του Μάρκο Φερέρι και "Vivre pour Vivre" (Ζήσε για τη Ζωή) του Κλοντ Λελούς, με κοστούμια του Ιβ Σεν Λοράν. Με τον διάσημο σκηνοθέτη ξανασυνεργάστηκε πολλά χρόνια αργότερα -το 1996- στους "Αθλιους".
Παντρεύτηκε με τον ηθοποιό και συμπρωταγωνιστή της στην ταινία "Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του" Ρενάτο Σαλβατόρι, με τον οποίο χώρισαν μερικά χρόνια αργότερα. Απέκτησαν μαζί μια κόρη τη Τζούλια Σαλβατόρι. Το 2007 έλαβε μέρος σε ντοκιμαντέρ με θέμα την ασθένειά της, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με τίτλο "Ainsi va la vie" ("Ετσι είναι η Ζωή") του Νικολά Μπολιέ. "Δεν ήταν μόνο μια αξέχαστη μορφή του γαλλικού σινεμά τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλά μια ηθοποιός που φώτισε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

No comments: