Wednesday, March 2, 2011

Μότσαρτ και ...Σολωμού

  • Παρουσιάστηκε στο θέατρο Βρετάνια στην πρεμιέρα του «Αμαντέους» με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον Δημήτρη Λιγνάδη
Μότσαρτ και ...Σολωμού



Κοσμοσυρροή την Τρίτη το βράδυ στο θέατρο Βρετάνια, όπου δόθηκε η πρεμιέρα του «Αμαντέους», με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στον επώνυμο ρόλο και τον Δημήτρη Λιγνάδη, Σαλιέρι - ο Λιγνάδης άλλωστε έχει υπογράψει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία. της παράστασης. Πολιτικοί, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες - κυρίως ηθοποιοί -  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Υπό τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ, ο Σαλιέρι άρχισε να διηγείται την ιστορία, καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι, γέρων πλέον, και χρόνια βασανισμένος από τη ζήλια του και τα ανταπάντηση ερωτήματα.

Η ίδια σκηνή, επαναλήφθηκε όταν έπεσε η αυλαία, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μόνον που πλέον ο Αμαντέους ήταν νεκρός, έχοντας ήδη συνθέσει το «Ρέκβιεμ».

Γεμάτη μουσική και εικόνες σε βίντεο-προβολή στο βάθος της σκηνής, με κοστούμια εποχής και ένα εύχρηστο σκηνικό, η παράσταση θέλησε να δώσει προτεραιότητα στην ηθική και φιλοσοφική διάσταση του έργου του Πίτερ Σάφερ: Τι είναι θεός; Τι είναι ταλέντο;.... Απέναντι στον συνεπή αλλά περιορισμένης έμπνευσης Σαλιέρι, του μεστού πάντα υποκριτικά, Δημήτρη Λιγνάδη, ο ταλαντούχος και ενθουσιώδης Μότσαρτ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με το ηχηρό γέλιο και τις ψυχικές μεταπτώσεις. Ανάμεσά τους η Κονστάνς της Δανάης Σκιάδη, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους (βασιλιάς, κόμης κλπ) έπαιξαν οι Μιχάλης Γκίνος, Αντώνης Δημητροκάλης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νίκος Σταυρακούδης, Γιάννης Φίλιας, Μενέλαος Χαζαράκης.

Γιατί τώρα όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με τη χρήση μικροφώνων _τα οποία κατά στιγμές «μπούκωναν» κιόλας δυσκολεύοντας την επικοινωνία, ουδείς πραγματικά κατάλαβε. Να σκεφθεί κανείς ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ως ηθοποιός, έχει κατέβει πολλές φορές στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας ρόλους του αρχαίου δράματος.....

Ηταν εκεί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με την κόρη της Αλεξία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ηθοποιός, Πέμυ Ζούνη, η Ελένη Κούρκουλα, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, η Ελένη Κοκκίδου, η Ναταλία Τσαλίκη, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου και δεκάδες ακόμη, μια που ήταν μια βραδιά γεμάτη επώνυμους καλεσμένους.

Η βραδιά συνεχίστηκε στη Στοά Σπυρομήλιου. Σημεία των καιρών; Ισως. Πάντως τα περισσότερα φλας συγκέντρωσε το ζευγάρι της Μαρίας Σολωμου και του Πάνου Μουζουράκη...
  • MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  02/03/2011

No comments: