Tuesday, May 3, 2011

Ένας «καλός άνθρωπος» στο Twitter



Ενδεχομένως, ο μεγάλος κωμικός Θανάσης Βέγγος, δεν θα ενδιαφερόταν αν κάποια μέρα θα γινόταν δημοφιλές θέμα στο Twitter (trending topic). Η αξιοπρέπεια και η αυθεντικότητά του δεν θα επέτρεπαν μάλλον ποτέ να «μετρηθεί», να γίνει αισθητός με όρους δημοφιλίας. Ωστόσο, ως («προβληματικοί») διαμεσολαβητές της είδησης του θανάτου του, θεωρούμε ότι θα χαμογελούσε αν του εξηγούσαμε ότι εκατοντάδες μηνύματα στο δημόσιο χώρο του Twitter αφιερώθηκαν στη μνήμη του και το έργο του.
Ενδεχομένως να του άρεσε αν γνώριζε ότι κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο με αποσπάσματα από τις ταινίες του αναπαρήχθησαν ταχύτατα, έντονα και με διαφορετικές αποχρώσεις στη διαδικτυακή σφαίρα - ίσως να τον ικανοποιούσε ότι σε νέες εποχές και σε χώρους όπου το μέλλον αναζητά τους δρόμους του, η ύπαρξή του άφησε ένα σημαντικό ίχνος. Αυτό και μόνο αυτό θα αρκούσε σ' έναν «καλό άνθρωπο».

Όπως εύστοχα γράφει για την περίφημη φράση του Βέγγου ο blogger Radical Desire: «Το 'καλέ μου άνθρωπε' δεν είναι παρά μια ικετευτική απόπειρα εξευμενισμού ενός κόσμου κατά βάση εχθρικού και ουσιαστικά ακατανόητου...ο Βέγγος το λέει σε ανθρώπους που τον κατατρέχουν, τον χτυπούν, τον απογοητεύουν, τον εξαπατούν, ή γελούν σε βάρος του».
Χ.Σύλλας
www.kathimerini.gr

No comments: