Wednesday, May 4, 2011

Τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βέγγο


Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Θανάση Βέγγο. 
To «ύστατο χαίρε» στον Θάναση Βέγγο είπαν συνάδελφοι και απλοί πολίτες που παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμο ακολουθία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο.
Για τον άνθρωπο που εκπροσώπησε τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα και τον τελευταίο της μεγάλης γενιάς των ηθοποιών, έκαναν λόγο συνάδελφοί του.
«Τον αγαπήσαμε γιατί ήταν ένας από μας. Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με όποιον τρόπο, χωρίς να προδίδει τις αρχές του. Αεικίνητος, πολυμήχανος, πάντα χαμένος αλλά και κερδισμένος μαζί. Τώρα μπορεί να παρακολουθεί τις ταινίες του στο Σινεμά ο Παράδεισος. Καλό ταξίδι, καλέ μας άνθρωπε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Μέχρι στιγμής, η οικογένειά του διατηρεί άγνωστη την τοποθεσία ταφής του μεγάλου ηθοποιού.
  • Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία
«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους».
Με τα θερμά αυτά λόγια αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον σπουδαίο ηθοποιό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του ηθοποιού. «Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού».
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.
Για την καλλιτεχνική πορεία και τη σημαντική προσφορά του Θ. Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνει λόγο και η δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για το ήθος, την απλότητα και το αστείρευτο ταλέντο του Θ. Βέγγου, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «γνήσιο λαϊκό καλλιτέχνη». «Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας».
Ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο «για την κλασσική φιγούρα του Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο καθένας στο πρόσωπό του έβλεπε τον εαυτό του».
«Για τον βιοπαλαιστή και Μακρονησιώτη, τον αυτοδίδακτο και σπουδαίο ηθοποιό που υπήρξε η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας» μιλάει και ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Τσίπρας.
Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρέτησε με μεγάλη θλίψη «τον Θανάση όλων των Ελλήνων» χαρακτηρίζοντας τον «αυτοδίδακτο ηθοποιό, εξαιρετικό ταλέντο που θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου».
«Η απώλεια του Θ. Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Για το ταλέντο του Θ. Βέγγου που φύτρωσε στα ξερονήσια της εξορίας και άνθισε στις ψυχές όλων μας» κάνουν λόγο στην σχετική ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: