Thursday, May 5, 2011

Συμμετοχή Ελλήνων μαθητών στο Φεστιβάλ Συρακουσών


Μαθητές και εκπαιδευτικοί τριών ελληνικών καλλιτεχνικών σχολείων θα κηρύξουν, φέτος, την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.
Η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε, σήμερα 05/05/2011,  με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Istituto Nazionale del Dramma Antico (INDA), Fernando Balestra,  τον Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Καλλιτεχνικών Σχολείων, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον σκηνοθέτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Καλλιτεχνικών Σχολείων, Τάκη Τζαμαργιά, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και τον υπεύθυνο καθηγητή της παράστασης, Κωνσταντίνο Μίχο.

  • Μετά τη συνάντηση η Υπουργός Παιδείας τόνισε:
«Φέτος τα τρία καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας μας θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ για το αρχαίο δράμα, που γίνεται στις Συρακούσες. Είναι μια σημαντική συμμετοχή. Θεωρούμε ότι ανοίγει τις πόρτες για μια μεγάλη προσπάθεια και στην Ελλάδα.
Χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού που διοργανώνει αυτό το θεσμό εδώ και χρόνια στη Σικελία. Ως Υπουργός Παιδείας χαίρομαι πολύ που είναι εδώ οι μαθητές που θα μας εκπροσωπήσουν, θα εκπροσωπήσουν την μητέρα του αρχαίου δράματος στη μεγάλη Ελλάδα, που είναι η Σικελία, με στόχο να επαναφέρουμε σε παγκόσμιο επίπεδο -και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους- τη σημασία και τη δύναμη του αρχαίου δράματος».
  • Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του INDA, Fernando Balestra, ανέφερε:
«Ως Υπεύθυνος του Ινστιτούτου του αρχαίου δράματος Συρακουσών αισθάνομαι υπερήφανος που μας δέχθηκε η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος. Έχει μεγάλη σημασία ότι ξεκινάμε μια συνεργασία με προοπτική για τα νέα παιδιά και κυρίως για τους μαθητές της Ιταλίας και της Ελλάδας, γύρω από το αρχαίο δράμα».

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν ελληνικά σχολεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες. Για αυτό και το φετινό φεστιβάλ, που αρχίζει στις 11Μαΐου 2011, στο αρχαίο ελληνικό θέατρο «Acreide Palazzolo», θα ανοίξουν τιμητικά οι περίπου 60 Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα καλλιτεχνικά σχολεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, παρουσιάζοντας αρχαία τραγωδία που προετοιμάζουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το  Υπουργείο Πολιτισμού, είναι να διοργανωθεί φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και στην Ελλάδα, σε περιοχή που θα οριστεί με γνώμονα την παιδευτική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Τα έξοδα της 4ήμερης παραμονής των  Ελλήνων μαθητών και καθηγητών στις Συρακούσες έχει αναλάβει η διοργανώτρια αρχή (INDA) και η  μεταφορά τους είναι ευγενική χορηγία της Aegean Airlines.

No comments: