Friday, May 6, 2011

Στο Ασσος Λεχαίου Κορινθίας η τελευταία κατοικία του Βέγγου

 
Με άκρα μυστικότητα και σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε χθες το πρωί ο ενταφιασμός του Θανάση Βέγγου. Από το πρωί που ο καλός μας άνθρωπος «κοιμάται» στην περιοχή που του γέμιζε το χαμόγελο πολλά χρόνια στη ζωή του.

Εκεί ξεκουραζόταν, είχε πονέσει τους ανθρώπους και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του. Στο Ασσος Λεχαίου Κορινθίας όπου βρισκόταν το εξοχικό του Θανάση Βέγγου η οικογένειά του τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, την ώρα που είχαν ανοίξει οι ουρανοί και έπεφταν οι καταρράκτες...


Περίλυποι η κυρία Ασημίνα, η σύντροφος της ζωής του Θανάση Βέγγου για περισσότερο από μισό αιώνα, και τα δύο του παλικάρια, ο Βασίλης και ο Χάρης, έθαψαν τον μεγάλο τους νεκρό στα χώματα που αγάπησε και ανέπνευσε. Κοντά στο σπίτι του στο Περιγιάλι, στο τρίτο διαμέρισμα του Ασσου Λεχαίου, εκεί όπου ο μεγάλος μας ηθοποιός περνούσε τα καλοκαίρια του.

Κοντά στο λιτό και απέριττο σπίτι όπου αποζητούσε και έβρισκε την απόλυτη ηρεμία κάθε φορά που ήθελε να ξεφύγει από την πολύβουη πόλη. Εκεί όπου οι κάτοικοι τον λάτρεψαν τόσο και έφτασαν να τον αποκαλούν «άγιο Αθανάσιο», για τις καλές του πράξεις και την ευγένεια της ψυχής του.

Μάλιστα, για να τον τιμήσουν θα δώσουν και το όνομά του στην οδό έξω από την εξοχική του κατοικία. Η επιθυμία της οικογένειας ήταν εξαρχής να μη δημοσιοποιηθεί ο ακριβής τόπος ταφής του, κάτι που σεβόμαστε απόλυτα. Ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα Θανάσης δεν πίστευε -σεμνός όπως πάντα- ότι αποτελεί κάτι ιδιαίτερο. Γι’ αυτό ήθελε να αποδράσει αθόρυβα, όπως αθόρυβα έζησε.

Βέβαια, στην περιοχή γύρω όπου υπάρχουν τρία κοιμητήρια (στο Ασσος Κορινθίας, στο Περιγιάλι και τον Αγιο Αθανάσιο περιοχή Βέλου δήμου Σικυώνας) οι περίοικοι χθες αναζητούσαν απεγνωσμένα τον τάφο του μεγάλου καλλιτέχνη για να εναποθέσουν ένα τριαντάφυλλο.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, ESPRESSO,

No comments: