Friday, May 6, 2011

«Πυρετός» για την Παλαιστίνη στο Θέατρο Τέχνης

Ο μονόλογος «The Fever» του Γ.Σον που επικρίνει την αμερικανική πολιτική για τρεις παραστάσεις 
  • Τάνια Μποζανίνου. ΤΟ ΒΗΜΑ: 06/05/2011
«Πυρετός» για την Παλαιστίνη στο Θέατρο Τέχνης
Ο πολυτάλαντος Γουάλας Σον

Ο πολιτικός μονόλογος του Γουόλας Σον «The fever» που επικρίνει την αμερικανική πολιτική ανεβαίνει για τρεις μέρες στο Θέατρο Τέχνης Το βραβευμένο θεατρικό έργο «The Fever» του Γουάλας Σον θα ανεβεί στο Θέατρο Τέχνης για τρεις μόνο μέρες, μια προσπάθεια συμπαράστασης προς το δράμα των Παλαιστινίων, καθώς τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στην οργάνωση Medical Aid for Palestinians (ΜΑΡ) που τους παρέχει ιατρική βοήθεια. Το έργο θα ανεβεί στα αγγλικά, σε σκηνοθεσία της ελληνοαγγλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Τζίνα Λ' Εστι, με πρωταγωνίστρια τη βρετανίδα Κάρι Σαρπ Γερόλυμπος. Με τον μονόλογο αυτό, τον οποίο ο Σον έγραψε το 2004 αρχικά για να παίζεται σε περιορισμένο κοινό σε μικρούς χώρους, επικρίνει έντονα την τακτική των ΗΠΑ να υποστηρίζουν στυγνά, αντικομουνιστικά καθεστώτα.
Η ηρωίδα, μια εύπορη Δυτική, επισκέπτεται (από σπόντα) μια εμπόλεμη χώρα σε εμφύλιο (που δεν κατονομάζεται) και η κοσμοθεωρία της αλλάζει για πάντα. Δεν μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο, «σοφιστικέ» λαϊφστάιλ της που περιλάμβανε παρακολούθηση όπερας, συζητήσεις για τέχνη με φίλους, αγορές «όμορφων» πραγμάτων. Ολα αυτά φαντάζουν πλέον ανούσια και καταναλωτικά. Η σκληρή πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου την αναγκάζει να αρχίσει ένα βασανιστικό μονόλογο και να γκρεμίσει την εικόνας της ευαισθητοποιημένης Δυτικής που είχε για τον εαυτό της. Τελικά καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να «κάθεται στα αβγά της» όταν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Απόφοιτος Χάρβαρντ και Οξφόρδης, ο συγγραφέας Γουάλας Σον είναι και ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ο σύζυγος της Νταϊάν Κίτον στην ταινία «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν και έκτοτε έχει παίξει σε πάμπολλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, από το «Και η παράσταση αρχίζει» («All That Jazz») ως το «Sex and the City». Το «The Fever», που έλαβε το βραβείο Obie καλύτερου έργου, έχει γυριστεί και ταινία με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και σύντομες εμφανίσεις σε μικρούς ρόλους της Αντζελίνα Τζολί και του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.

Τα έσοδα των παραστάσεων στην Αθήνα θα διατεθούν στη ΜΑΡ ως ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάκαμψη των Παλαιστινίων ύστερα από τα καταστροφικά γεγονότα του 2009 στη Γάζα. Η οργάνωση ιδρύθηκε μετά το μακελειό στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και τη Σατίλα στον Λίβανο το 1982. Διαθέτοντας γραφεία στη Βηρυτό στη Ραμάλα και στην Πόλη της Γάζας, ανταποκρίνεται άμεσα σε περιόδους κρίσης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κενά στον τομέα της υγείας.

Η παράσταση «The Fever» θα ανεβεί στα αγγλικά στις 12, 13 και 14 Μαΐου στις 9 μμ στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, στην Πλάκα. Για πληροφορίες και κράτηση εισιτηρίων: τηλ. 210 61 82 624 (9 πμ - 3 μμ) ή HMolfetas@ccc.gr.

No comments: