Monday, May 2, 2011

Παράσταση με τηλεφωνικό κατάλογο

Ο Τάκης Χορν είχε δηλώσει: «Δώστε μου έναν τηλεφωνικό κατάλογο και θα τον κάνω παράσταση». Πέρασαν χρόνια ώσπου η Μαρία Κατσανδρή, ηθοποιός με μεγάλη εμπειρία στο σανίδι, να πειστεί από το νεότερό της σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή να κάνει κάτι παραπλήσιο.
 Στη σκηνούλα του «104» κατά τη διάρκεια της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ενοποιημένος Τηλεφωνικός Κατάλογος Αθηνών-Πειραιώς-Προαστίων, Α-Ω» ανοίγει σε τυχαίες σελίδες, αλλά με αλφαβητική σειρά, τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ και ξεκινά να αυτοσχεδιάζει εμπνεόμενη απ' τα άγνωστα ονόματα.
Με άλλα λόγια, υπάρχει η πιθανότητα ο θεατής να ακούσει το όνομά του, το τηλέφωνό του, τη διεύθυνσή του ως μέρος της καθαρής πρόζας. «Θα ήταν καταπληκτικό αν συνέβαινε αυτό πραγματικά», λέει με ενθουσιασμό η Μαρία Κατσανδρή. Και ξεκαθαρίζει: «Δεν θέλω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν, μόνο να μοιραστώ. Μόνο η Λαμπέτη θα μπορούσε να κάνει παράσταση με έναν τηλεφωνικό κατάλογο. Εγώ δεν είμαι τόσο σπουδαία. Ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι απλά μια αφορμή. Γιατί τι ακριβώς είναι;» μας ρωτά. «Ανθρωποι», απαντάει μόνη της. «Ανθρωποι στην πρώτη συνάντηση. Πώς σε λένε; Πού μένεις; Ποιο είναι το τηλέφωνό σου; Στον τηλεφωνικό κατάλογο υπάρχουν άνθρωποι μόνο. Κάποιους τους ξέρουμε, κάποιους άλλους όχι. Και τότε τους φανταζόμαστε».
Ναι μεν στο «104» μιλά για ανθρώπους υπαρκτούς που δεν έχει γνωρίσει. «Ομως, κάποια ονόματα μού θυμίζουν δικούς μου ανθρώπους», αποκαλύπτει. «Το ίδιο συμβαίνει και με το κοινό. Σκέψεις και συνειρμοί συνδέονται έτσι με ονόματα τυχαία, που ταξιδεύουν την ηρωίδα και το θεατή σε πρόσωπα, μνήμες και συναισθήματα δικά τους».
Μάλιστα, τα στοιχεία που αντλεί από τον τηλεφωνικό κατάλογο αναμειγνύονται με ποιήματα της Κικής Δημουλά, αλλά και κείμενα δικά της. «Τα είχα γράψει παλαιότερα και ξαφνικά τα ξαναβρήκα. Είναι σκέψεις κι αναμνήσεις για πρόσωπα που γίνονται ένα σώμα», εξηγεί η Μ. Κατσανδρή.
Ενώ δεν διανοείται να συναγωνιστεί τη Λαμπέτη, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι αυτό που επιχειρεί είναι μία μεγάλη δοκιμασία. «Γιατί το ταξίδι με τα ονόματα κάθε βράδυ είναι απρόβλεπτο. Το μόνο πράγμα που μένει σταθερό είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος». Εκεί μέσα έχει η ηρωίδα, όπως κάνανε οι νοικοκυρές τον παλιό καιρό, φυλαγμένες τις φωτογραφίες της οικογένειάς της, του γάμου της, πράγματα αναμνηστικά.
«Με τον κατάλογο, δηλαδή, κρατά τους ανθρώπους της η ηρωίδα, με τους οποίους επιχειρεί να πάει παραπέρα. Δεν είμαι, πάντως, μόνη στο ταξίδι αυτό», προσθέτει. Δίπλα της, στη μουσικοθεατρική παράσταση, η Ελπίδα Μεταξά τραγουδά Χατζιδάκι, Λάγιο, Μαμαγκάκη, Πλάτωνος, Αντύπα, Κουγιουμτζή, Σαββόπουλο, ενώ στο μπουζούκι τη συνοδεύει ο Ναπολέων Σαριπανίδης. «Λέω κι εγώ ένα τραγούδι, τη Νεραντζούλα», αποκαλύπτει η Κατσανδρή. «Ο λόγος συμπληρώνει διαρκώς το τραγούδι και το τραγούδι το λόγο. Είναι, δηλαδή, ένα ταξίδι μνήμης, και προς τα πίσω και προς τα μπροστά».
Ο «Κατάλογος» είναι η «προθέρμανση» για την «Κασσάνδρα και το λύκο» της Μαργαρίτας Καραπάνου, που θα ανεβάσουν η ηθοποιός και ο Κωνσταντίνος Χατζής την ερχόμενη σεζόν. «Η Κασσάνδρα είναι ένα άλλο ταξίδι», υποστηρίζει η καλή ηθοποιός.
info: 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Θεμιστοκλέους 104, 210-3826185). Σήμερα η τελευταία παράσταση. Από την ομάδα «Χρώμα».

No comments: