Wednesday, May 4, 2011

Ο "Τρυγαίος" του πήρε τα μυαλά

Ο «Τρυγαίος» τού έχει πάρει το μυαλό! Ολη η ενέργεια του Πέτρου Φιλιππίδη εδώ και μέρες διοχετεύεται στο νέο στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του και αφορά το πλέον κλασικό, αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, «Ειρήνη».
Την 1η Ιουλίου πατάει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, κάτι που τον έχει γεμίσει τεράστια ευθύνη και άγχος.
Και αυτό για πολλούς λόγους: πέραν του ότι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την παράσταση, είναι ένας ρόλος που τον έχει ερμηνεύσει ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος, που χθες έφυγε από τη ζωή. Η «Espresso» εξασφάλισε τις πρώτες φωτογραφίες του «Τρυγαίου» Πέτρου Φιλιππίδη.

O «Τρυγαίος» είναι ένας απελπισμένος αμπελουργός που καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την παρακαλέσει να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στους ανθρώπους για να συμμορφωθούν και να μην καταστρέφονται από τον πόλεμο. Πετάει πάνω σε ένα τεράστιο σκαθάρι για να πάει στον Ολυμπο και να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών.
«Δεν είναι καθόλου αγχωμένος, αντίθετα είναι χαρούμενος και αισιόδοξος και όπως πάντα, απαιτεί το καλύτερο απ’ όλους», δηλώνουν στην «Espresso» συνεργάτες του ηθοποιού από την παραγωγή.
Η «Θεατρική Διαδρομή» του Κώστα Μπάλα, κόντρα στην κρίση των καιρών, έχει εξασφαλίσει όλα όσα απαιτεί μία καλλιτεχνική υπερπαραγωγή: τα σκηνικά της παράστασης θα φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Γιάννης Κόττης, που έχει έρθει από τη Γαλλία ειδικά για την «Ειρήνη» , ενώ την μουσική γράφει ο Μίνως Μάτσας, ο οποίος έχει γράψει και τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά «Το νησί».
Η «Ειρήνη» θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών και είναι πολύ επίκαιρη στις μέρες μας, καθώς εστίες πολέμου υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Μεταξύ των ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση (ο θίασος αποτελείται από είκοσι τρία μέέλη, ανάμεσά τους και δύο παιδιά) είναι οι: Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης (συνυπογράφει με τον Πέτρο Φιλιππίδη τη δραματουργική επεξεργασία), Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Συριώτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Ορέστης Τζιόβας κ.ά.
Η πρεμιέρα της «Ειρήνης» θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου και στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ, ESPRESSO, 4.5.2011

No comments: