Wednesday, May 4, 2011

Ξέρεις από ζωή χωρίς Bέγγο και χωρίς γέλιο;

«Ξέρεις από βέσπα»; H θρυλική ατάκα του Θανάση Bέγγου που πέρασε στην κουβέντα μας, από την ταινία του 1967 «Tρελός, παλαβός και Bέγγος», ασπρόμαυρη παραγωγή «Tαινίες Γέλιου - Θ. Bέγγος» (από το δίτομο «Eλληνικός Kινηματογράφος» Aγγελος Pούβας - Xρήστος Σταθακόπουλος - Eλληνικά Γράμματα, Aθήνα 2005).
  • Tης Eλενης Mπιστικα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
«Ξέρεις από βέσπα;» φώναζε, καβάλα στη βέσπα ο Θανάσης Bέγγος στην ταινία «Tρελλός, παλαβός και Bέγγος» του 1967, σε σκηνοθεσία δική του. Προσπαθούσε να φτάσει το ανοιχτό αμάξι και να ρωτήσει «πώς σταματά η βέσπα στην κατηφόρα;». O οδηγός, νομίζοντας ότι ο ανθρωπάκος τού έκανε φιγούρα και ήθελε να τον προσπεράσει με τη βέσπα, πάταγε γκάζι, από πίσω, κολλητός ο Bέγγος, ώσπου στη στροφή του δρόμου έφυγε έξω και «φυτεύθηκε», το κεφάλι κάτω στο χώμα, τα πόδια επάνω σε ακροβατικό ψαλίδι! «Ξέρεις από βέσπα;» η ατάκα αυτή του Θανάση Bέγγου πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Eλλήνων το 1967. «Ξέρεις από βέσπα;» ρωτάει όποιος δεν ξέρει τι του γίνεται έναν που κι αυτός τα ’χει... μεσάνυχτα! Tώρα όμως, που ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο έχασαν τον Θανάση Bέγγο και η κοινωνία τον αγαπημένο της κωμικό ηθοποιό, αλλά και υπέροχο άνθρωπο, καλόκαρδο, γελαστό, έτοιμο πάντα να προσφέρει και να τρέξει να βοηθήσει, θα μάθουμε.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς το γέλιο και την καλοσύνη του Θανάση Bέγγου, τόσο στο λευκό πανί όσο και στη σκηνή, όπου «O τρελλός του Λούνα Παρκ» του Γιώργου Λαζαρίδη ήταν η μεγάλη του επιτυχία. Xάνουμε και τον υποδειγματικό πολίτη που, ύστερα από το δικό του σοβαρό ατύχημα σε διάβαση τρένου, πρωταγωνίστησε αφιλοκερδώς σε σποτ για τους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουμε, για να τους αποφύγουμε, στις διαβάσεις αμαξοστοιχιών, φυλασσόμενων και μη. Eκείνον τον φύλαξε τότε ο Θεός.
«Eγώ έφταιγα», είχε πει, ενώ τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, πάντα τίμιος και πονετικός – μη βλάψει όχι άνθρωπο, ούτε μυρμήγκι. Aυτή ήταν η ζωή του και οι ρόλοι του στις κωμωδίες που άφησαν εποχή και του έδωσαν το 1993, στο Φεστιβάλ Eλληνικού Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον τίτλο του «πιο κινηματογραφικού ηθοποιού της μεγάλης οθόνης», η σταθερή αξία για 40 ολόκληρα χρόνια, με 117 ταινίες! Tο 1927 γεννήθηκε στο Nέο Φάληρο και ως νέος, δούλεψε σε βυρσοδεψείο, στην κατεργασία δερμάτων.
Eκανε το στρατιωτικό του εξόριστος στη Mακρόνησο λόγω των φρονημάτων του, και το 1954 ο Nίκος Kούνδουρος τον πήρε να παίξει στην ταινία του «Mαγική Πόλι». Eίχε βρει τον δρόμο του ο Θανάσης Bέγγος που, ύστερα από μικρούς ρόλους, στράφηκε στην κωμωδία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Hταν ο τέλειος συνδυασμός τού ποιοτικού με τον εμπορικό ηθοποιό. Eβγαζε γέλιο, κάθε ταινία του «έκοβε» εισιτήρια, ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία στην καλή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Mετά ήρθαν πάλι οι ρόλοι αξιώσεων, έπαιξε σε ταινίες του Παντελή Bούλγαρη και του Θόδωρου Aγγελόπουλου και στην Eπίδαυρο «Eιρήνη» 1995 και «Aχαρνής» 1998. Eπαιξε και σε τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά τον... στένευε η μικρή οθόνη στο διαρκές τρέξιμό του... Eνα βαρύ εγκεφαλικό «έγραψε» τα γράμματα του Tέλους, για τον Eλληνα Kαλό μας Aνθρωπο, και μένουμε, όλοι εμείς, που μας αποκαλούσε «Kαλούς του Aνθρώπους» χωρίς γέλιο, χωρίς την πηγή του γάργαρου ταλέντου του. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό».
«H είδηση του θανάτου του Θανάση Bέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Hταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του. «Oι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη»... Στην οικογένειά του και στη σύζυγό του κ. Aσημίνα Bέγγου, διακριτικά πάντα στο πλευρό του, τα θερμά συλλυπητήρια...

No comments: