Tuesday, May 3, 2011

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

  • enet.gr, 11:31 Τρίτη 3 Μαΐου 2011 
Θλίψη προκάλεσε το Πανελλήνιο η είδηση σήμερα το πρωί του μεγάλου μας ηθοποιού Θανάση Βέγγου. Το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για το θάνατο του Θανάση Βέγγου: «Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.  Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια".

"Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού", ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. "Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους - αυτό που τελικά μας ενώνει. Την ακατάπαυστη προσπάθεια και έμπνευση για την ζωή. Μας έκανε να γελάμε, αλλά και να δεχόμαστε τον αυτοσαρκασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Μας μίλησε για τη ματαιότητα της κενοδοξίας, της ενασχόλησης με τα μικρά και τα ασήμαντα. Μας θύμιζε την ουσία της ζωής, στον αγώνα για την επιβίωση και την ολοκλήρωσή μας, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας", διευκρίνισε. 

"Η πορεία του στην τέχνη αλλά και η στάση του στη ζωή, ταυτίστηκαν με την πορεία των κοινωνικών αγώνων και χαρακτηρίστηκαν από την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και πάνω απ’ όλα το ήθος του. Ο Θανάσης Βέγγος θα συνεχίζει να μας κρατά παρέα και να θυμίζει αξίες και παραδόσεις, οικίες, που μας ενώνουν όλους. Αντίο καλέ μας άνθρωπε", κατέληξε το μήνυμά του.
"Ο Θανάσης Βέγγος υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση την τέχνη του, εκφράζοντας γνήσια και αυθεντικά λαϊκούς χαρακτήρες αλλά και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας στη δύσκολη μεταπολεμική πορεία της ανασυγκρότησης και ανάπτυξής της", επισήμανε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

"Ο Θανάσης Βέγγος θα συμβολίζει πάντα κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο για τον ελληνικό λαό, αφού έφερε βασικά χαρακτηριστικά ελληνικότητας: άνθρωπος του μέτρου, σεμνός και ταυτόχρονα δημιουργικός, με φιλοτιμία και διάθεση προσφοράς", υπογράμμισε το υπουργείο Πολιτισμού. "Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Θανάσης Βέγγος ό,τι δημιούργησε στη ζωή του, το προσέφερε στους άλλους, στήριξε όσους είχαν ανάγκη και κυρίως τους νέους", κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.
"Πρότυπο ήθους, απλότητας και αστείρευτου ταλέντου" αποκάλεσε τον Θανάση Βέγγο ο πρέοδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. "Ο Θανάσης Βέγγος σκορπούσε ανιδιοτελώς το χαμόγελο της αισιοδοξίας και της ελπίδας, που τόσο μας λείπει στους σημερινούς καιρούς. Ενσάρκωσε τον τίμιο Έλληνα που τρέχει ασταμάτητα για να καταφέρει το καλύτερο. Που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του. Που παλεύει καθημερινά και ασυμβίβαστα για αρχές και αξίες. Που αντιμετωπίζει ατελείωτες αντιξοότητες, αγωνίζεται με πίστη και, τελικά, τραβά μπροστά, πάντα με αξιοπρέπεια", επεσήμανε. 

Το ΚΚΕ εξέφρασε τα βαθιά, ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Θανάση Βέγγου στην οικογένεια του. "Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης", σημείωσε στην ανακοίνωσή του. 

"Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην «Μαγική πόλη». Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη. Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας. Για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου Ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος, ο κωμικός, δεν είναι πια κοντά μας. Μπορεί το ρολόι της ζωής του Θανάση Βέγγου να σταμάτησε, δεν θα πάψει όμως να τρέχει το έργο του που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αυτοδίδακτο Θανάση Βέγγο χαρακτήριζε η σύμπτωση της προσωπικότητας στη ζωή με αυτήν στον κινηματογράφο. Στην οικογένειά του και σε όσους τον αγάπησαν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια". 

"Η Ελλάδα έχασε τον καλό της άνθρωπο" δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

"Ο Θανάσης Βέγγος ήταν το πρόσωπο που μπόρεσε στη ζωή, στο σανίδι και στο πανί να αποδώσει με τον πιο αληθινό τρόπο την ελληνική κοινωνία και την πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Βιοπαλαιστής και Μακρονησιώτης, αυτοδίδακτος και σπουδαίος ηθοποιός, σεμνός και ευγενής, ήταν η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας.  Δεν είναι τυχαίο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από όλες τις γενιές που είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν την πορεία και το έργο του. Όλοι και όλες μας είμαστε τυχεροί που υπήρξε και περπάτησε δίπλα μας. Καλό ταξίδι Θανάση μας" καταλήγει το συλληπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο ΣΥΝ στο μήνυμά του για το θάνατο του Θανάση Βέγγου ανέφερε  "Ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος, ο κωμικός, δεν είναι πια κοντά μας. Μπορεί το ρολόι της ζωής του Θανάση Βέγγου να σταμάτησε, δεν θα πάψει όμως να τρέχει το έργο του που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αυτοδίδακτο Θανάση Βέγγο χαρακτήριζε η σύμπτωση της προσωπικότητας στη ζωή με αυτήν στον κινηματογράφο. Στην οικογένειά του και σε όσους τον αγάπησαν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια". 

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτοδίδακτος ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρονησιώτης, βαθύτατα δημοκράτης, δίδαξε γενιές ελλήνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του. Οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετώντας το Θανάση Βέγγο, αναφέρουν σε δήλωσή τους: "Το ταλέντο του Θανάση Βέγγου φύτρωσε στα ξερονήσια της εξορίας και άνθισε στις ψυχές όλων μας, με το γέλιο, αλλά και με το δάκρυ που μας χάρισε. Η μορφή του εξέφρασε τον βασανισμένο από τον πόλεμο και τον εμφύλιο Έλληνα που, με πολύ τρέξιμο και με πολύ χαμόγελο, επιβιώνει και δημιουργεί σε πείσμα των καιρών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για την απώλειά του και τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του”. 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Γιώργος Κοντογιάννης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο. Ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Με τις ταινίες του μας δίδαξε ανθρωπιά και καλοσύνη. Αντίο «καλέ μου άνθρωπε», θα σε θυμόμαστε για πάντα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε για το θάνατο του Θανάση Βέγγου: "Η Ελλάδα σήμερα πενθεί το χαμό ενός μεγάλου κωμικού, του Θανάση Βέγγου. Ενός ανθρώπου σεμνού, απλού, που παρά τις δάφνες των επιτυχιών και την ευρεία αναγνωρισημότητά του, έζησε διακριτικά, εντός σκηνής αλλά και εκτός αυτής. Mέσα από το γέλιο που χάριζε άφθονα στις ταινίες του, ανέδειξε το ήθος και το φιλότιμο. Τα θερμά συλλυπητήρια μου στην σύζυγό του, τα παιδιά του και τους οικείους του".

No comments: