Wednesday, May 4, 2011

Αρίστευσε ως ηθοποιός του ελληνικού σινεμά

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Ο χώρος, στον οποίο αρίστευσε ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο κινηματογράφος. Το θέατρο και η τηλεόραση, με λίγες εξαιρέσεις, δεν του χάρισαν μεγάλες επιτυχίες και απ’ ό, τι φαινόταν, ούτε ο ίδιος τα αγαπούσε ιδιαίτερα.
Απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού στις 11 Απριλίου του 1959 και έγινε μέλος του σωματείου ηθοποιών. Την ίδια χρονιά και αφού είχαν προηγηθεί ήδη αρκετοί κινηματογραφικοί ρόλοι, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο. Ηταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς» των Δημ. Βασιλειάδη και Ναπ. Ελευθερίου στο θέατρο «Περοκέ».
Συνεργάστηκε με τους θιάσους, μεταξύ άλλων, των Γιάννη Γκιωνάκη, Νίκου Ρίζου, Τάκη Μηλιάδη, Ρένας Βλαχοπούλου, στις παραστάσεις «Μαντουμπάλα και καινούργια Αθήνα», «Ανθρωποι του ’60», «Οκτώ άνδρες κατηγορούνται», «Κόκκινα τριαντάφυλλα», «Οι φτωχοδιάβολοι», «Αρχοντορεμπέτισσα» και «Κύπρος γιοκ».
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έκανε δικούς του θιάσους, με μεγαλύτερη επιτυχία του τον «Τρελό του λούνα παρκ». Το έργο του Γιώργου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του Βέγγου, ανέβηκε για πρώτη φορά με συμπρωταγωνίστρια τη Σμαρούλα Γιούλη. Ακολούθησαν πολλές ακόμη διανομές, με παρτενέρ του Βέγγου την Αννα Φόνσου και τη Βάσια Τριφύλλη, ενώ η παράσταση έφτασε να παιχτεί μέχρι και σε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική. Με δικούς του θιάσους ο Βέγγος έπαιξε το «Τι έκανες στον Τρωικό πόλεμο Θανάση» του Αλέκου Σακελλάριου, το «Βλήμα» του Γ. Λαζαρίδη, το «Μαμ, κακά, κοκό και νάνι» των Γιώργου Μιχαηλίδη και Γιάννη Ξανθούλη.
Εμφανίστηκε επίσης στο μονόπρακτο «Τα μεταξωτά βρακιά», μέρος της επιθεώρησης «Εξω απ’ τα δόντια» που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Κατσουρίδης. Τελευταία του εμφάνιση στην επιθεώρηση ήταν τη σεζόν 1998-99 στην παράσταση «Ελληνες είστε και φαίνεστε» δίπλα στον Χάρρυ Κλυνν και τον Στάθη Ψάλτη.
Ιδέα του Γιώργου Μιχαηλίδη ήταν η εμφάνιση του Βέγγου στο αρχαίο δράμα. Επαιξε τον Τρυγαίο στην «Ειρήνη» και τον Δικαιόπολι στους «Αχαρνής». Οι «Αχαρνής» μαζί με το «Εγώ η Λασκαρίνα» της Μιμής Ντενίση ήταν και οι τελευταίες φορές που εμφανίστηκε στο θέατρο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε κινηματογραφική παραγωγή και δεν είχαν αρχίσει ακόμη να εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια, ο Βέγγος δεν απέφυγε τις βιντεοταινίες, όπως σχεδόν κανείς άλλος ηθοποιός εκείνη την εποχή. Παρ’ όλα αυτά, αυτές που γύρισε είναι λιγότερες από δέκα.
Μετρημένες ήταν οι εμφανίσεις του Θανάση Βέγγου στην τηλεόραση. «Ο Θου Βου στην Του Βου» ήταν η είδηση της σειράς «Βεγγαλικά» που προβλήθηκε το 1988, καθώς ο Βέγγος απείχε από την τηλεόραση και μέχρι εκείνη την εποχή κρατούσε αυτή την απόσταση.
Ακολούθησαν οι σειρές «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», «Περί ανέμων και υδάτων» -μάλλον η πιο επιτυχημένη του- «Ερωτας όπως έρημος», «Καθρέφτη Καθρεφτάκι μου» και «Εχω ένα μυστικό», που προβλήθηκε το 2008.

No comments: