Monday, May 2, 2011

Δυτικές ενοχές για Παλαιστίνη

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Μια ευκαιρία «διπλή» θα έχουν οι Αθηναίοι, στις 12, 13 και 14 Μαΐου, αφού, παρακολουθώντας παράσταση του πολυβραβευμένου έργου του Γουάλας Σον «The fever» στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, θα βοηθήσουν ταυτόχρονα την οργάνωση «Medical Aid for Palestinians» στην προσπάθειά της να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα Κατεχόμενα αλλά και στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην ταινία που σκηνοθέτησε ο γιος της

Το έργο θα ανεβεί στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στ' αγγλικά, σε σκηνοθεσία της Ελληνοαγγλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Τζίνα Λ' Εστί, με πρωταγωνίστρια τη Βρετανίδα Κάρι Σαρπ Γερολύμπος.
Η ηρωίδα τού «The fever» είναι μια εύπορη προοδευτική Δυτική που ταξιδεύοντας βρίσκεται σε μια φτωχή χώρα όπου έχει ξεσπάσει εμφύλιος. Αναγκάζεται να ερευνήσει τις πολιτικές διώξεις που ίσως διαδραματίζονται έξω από το παράθυρο του ξενοδοχείου της, στο οποίο, καθώς την πιάνει πυρετός, αναγκάζεται να μείνει για καιρό. Ετσι αρχίζει σ' ένα έντονο και βασανιστικό μονόλογο να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Ιδιαίτερα σε σχέση με τους άλλους γύρω της, τους φτωχότερους και όχι τυχερούς αυτού του κόσμου, τους οποίους μόλις γνώρισε και την κάνουν να αμφισβητεί την εικόνα της «καλής και ευαισθητοποιημένης Δυτικής» που είχε για τον εαυτό της. Αλλά και να εξετάζει την επίδραση που έχει κάθε μικρή και φαινομενικά ασήμαντη πράξη της -από το μαντίλι που αγοράζει μέχρι τα προϊόντα που καταναλώνει- στις χώρες της «δεύτερης» πλευράς του πλανήτη.
Το «The fever» το έχουμε δει άλλη μία φορά στην Ελλάδα πέρσι, στον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-44», σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με τη Νάντια Μουρούζη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2008 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, την υπογραφή του γιου της Κάρλο Γκάμπριελ Νίρο στη σκηνοθεσία και την Αντζελίνα Τζολί σε έναν δεύτερο ρόλο. Η πρωταγωνίστρια μάλιστα είχε δηλώσει πως ερωτεύτηκε το ρόλο της και το έργο, καθώς η γυναίκα που υποδυόνταν έκανε ένα παράλληλο εσωτερικό ταξίδι ανακαλύπτοντας, μαζί με την ξένη χώρα, τον άλλο εαυτό της.
Ο συγγραφέας Γουάλας Σον είναι κωμικός αλλά και ηθοποιός -αγαπημένος του Γούντι Αλεν που τον χρησιμοποίησε στις ταινίες του «Μανχάταν», «Ημέρες Ραδιοφώνου», «Μελίντα και Μελίντα»- αλλά και μια ευρύτερα διάσημη φάτσα, που έχετε δει από το «All that jazz» μέχρι το «Sex and the City» και ακούσει σε πολλές από τις μεγάλες παραγωγές χολιγουντιανού ανιμέισον για μικρούς και μεγάλους. Εγραψε το «The fever» το 2004, αρχικά για να παρουσιάζεται σε περιορισμένο κοινό σε παραστάσεις σε πολύ μικρούς χώρους. Κάποιοι κριτικοί το χαρακτήρισαν μια «φιλελεύθερη ενοχή», αλλά σύντομα πήρε πολύ καλές κριτικές, με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικό, σπάνιο, ασυμβίβαστο και βαθύτατα δραματικό» και βραβεύτηκε με βραβείο Obie καλύτερου έργου.
«Κατά τη γνώμη μου το έργο δείχνει τη συνειδητοποίηση της άβολης αλήθειας ότι ο "άνετος" δυτικός τρόπος ζωής μας συντηρείται εις βάρος των φτωχών» μας εξηγεί η ηθοποιός Κάρι Σαρπ Γερολύμπος. «Δείχνει τον τρόπο που κάποιος αντιλαμβάνεται με ειλικρίνεια το πόσα επείγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα υπάρχουν. Ζητήματα πολιτικών διώξεων, εμπορικής εκμετάλλευσης των φτωχών, αποικιοκρατικής κατοχής γης και διαχείρισης των καταναλωτικών συμπεριφορών. Είναι ένα δυνατό δραματικά έργο, στο οποίο βρήκα ένα πολύ καλό όχημα για να προσφέρω τη βοήθεια και την υποστήριξή μου στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει εδώ και χρόνια».
Η οργάνωση «Medical Aid for Palestinians» δημιουργήθηκε μετά τις σφαγές στις Σάμπρα και Σατίλα, για να παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που βρίσκονται υπό κατοχή και είναι θύματα συγκρούσεων αλλά και εκτοπίσεων. Συνεργάζεται με τα τοπικά νοσοκομεία και οργανισμούς υγείας για να αντιμετωπίζει μαζί τους τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού και έχει γραφεία στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και τη Γάζα.
info: «The fever» του Γουάλας Σον, 12,13 & 14 Μαΐου, 9 μ.μ. Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210-6182624.

No comments: