Monday, October 6, 2008

To Χόλιγουντ πάει... Λονδίνο


To Χόλιγουντ πάει... Λονδίνο

Στο Λονδίνο πας για να καταναλώσεις εικόνες, ρούχα, γεύσεις, κουλτούρα, υποκουλτούρα, θεάματα. Στο Λονδίνο βέβαια μπορούν πράγματι να καυχώνται ότι διαθέτουν πολιτιστικό τουρισμό.

Κι αυτό γιατί εκεί ο πολιτισμός αποτελεί εκτός από σοβαρό μορφωτικό κεφάλαιο και αποδοτικό οικονομικό μέγεθος. Αν λοιπόν θέλετε να ανανεώσετε τις θεατρικές σας προσλαμβάνουσες ή αν απλώς επιθυμείτε να αγγίξετε τη χρυσοπασπαλισμένη σαπουνόφουσκα από το star quality του Κέβιν Σπέισι, του Κένεθ Μπράνα, του Τζουντ Λο ή της Ζιλιέτ Μπινός και της Ελεν Μίρεν, δεν έχετε παρά να βρεθείτε εκεί που το χολιγουντιανό glam συναντά το παροιμιώδες βρετανικό φλέγμα.

Οι «American imports», όπως τους ονομάζουν οι φλεγματικοί Βρετανοί, είναι εδώ για να εξαργυρώσουν το ποιοτικό αντίβαρο των παχυλών αμοιβών τους στο Χόλιγουντ ερμηνεύοντας στη βρετανική πρωτεύουσα, αντί πινακίου φακής, πρωταγωνιστικούς -πάντα- αλλά όχι και τόσο glamourous θεατρικούς ρόλους.

Γεγονός, πάντως, που δείχνει να εκτιμά το θεατρικά εκπαιδευμένο λονδρέζικο κοινό το οποίο μεν λατρεύει να σνομπάρει τους χολιγουντιανούς ηθοποιούς, σπεύδει δε πάραυτα να τους αποθεώσει με την πρώτη ευκαιρία.

  • Δείτε τώρα

- «Ivanov» (Wyndham’s Theatre, 0844 482 5120)
Ο ομώνυμος τσεχοφικός ήρωας φέρει το όνομά του: Κένεθ Μπράνα. Ο Βρετανός ηθοποιός-σκηνοθέτης αναλαμβάνει σε αυτή τη διασκευή του Τομ Στόπαρντ το ρόλο του Ιβάνοφ, του άντρα που έχει χρεοκοπήσει οικονομικά και ψυχικά μέχρι που συναντά την ελπίδα και τον έρωτα στο πρόσωπο της κόρης ενός φίλου του. Οι Βρετανοί κριτικοί έχουν υποκλιθεί πλειστάκις στο ταλέντο του Μπράνα αλλά εδώ εξαίρουν όχι μόνο τις ερμηνευτικές επιδόσεις του έμπειρου ηθοποιού αλλά και τη σκηνοθεσία του Μάικλ Γκράντιτζ. Με το κοινό να χειροκροτά όρθιο στην πρεμιέρα, η κριτική έγραψε για «την ερμηνεία της χρονιάς» με τη σκηνοθεσία να είναι «ευχάριστα κωμική και συγκλονιστικά μελαγχολική». Ως τις 29/11.

- «in-I» (National Theatre - Lyttelton, 0207 452 3000)
Η Ζιλιέτ Μπινός συνεργάζεται με το χορογράφο-χορευτή Ακραμ Καν, τον οποίο είδαμε πέρσι στο Ηρώδειο με τη Σιλβί Γκιλέμ, σε αυτό το «σέξι χοροθέατρο για τη μοναξιά και τη βία των ανθρώπινων σχέσεων», όπως το περιγράφει το «Time Out». Και τα νέα είναι ότι ναι, η Μπινός χορεύει και ο Καν χρησιμοποιεί πρόζα για να εκφραστεί αλλά είναι φανερό πως και οι δύο βρίσκονται εκτός οικείων υδάτων. Ως τις 20/10.

- «Rain Man» (Apollo Theatre, 0844 412 4658)
Η γνωστή ταινία με τον Τομ Κρουζ στο ρόλο του Τσάρλι Μπάμπιτ αποτελεί το ντεμπούτο του Τζος Χάρτνετ στο West End. Ο νεαρός ηθοποιός, που έγινε γνωστός από τις ταινίες «Πέρλ Χάρμπορ» και «Μαύρη Ντάλια», ακολούθησε το δρόμο αρκετών Αμερικανών συναδέλφων του προς το θεατρικό Λονδίνο και την ερμηνευτική καταξίωση. Στο ρόλο του αυτιστικού αδερφού του, Ρέιμοντ, ο Βρετανός καταξιωμένος ηθοποιός Ανταμ Γκόντλεϊ. Ως τις 20/12.
Προσεχώς

- «Hamlet» (Wyndham’s Theatre, 0844 482 5120)
Η προπώληση εισιτηρίων ανοίγει μέσα στον Οκτώβριο παρότι η πρεμιέρα είναι στις 3 Ιουνίου 2009. Και είναι λογικό όταν το σαιξπηρικό ρόλο-φετίχ του νεαρού Δανού πρίγκιπα θα ερμηνεύσει ο πολύς Τζουντ Λο. Ο Βρετανός ηθοποιός μπορεί να καταξιώθηκε στο Χόλιγουντ αλλά δεν είναι νέος στο θεατρικό σανίδι, καθώς είχε λάβει εξαίσιες κριτικές για την ερμηνεία του στα «Δρ Φάουστους» και «Κρίμα που είναι πόρνη». Οι παραστάσεις του «Αμλετ» αναμένεται να κάνουν sold out από τις πρώτες κιόλας μέρες. Προπαραστάσεις από 29/05/09. Θα παίζεται ως τις 22/08/09.

- «The Cherry Orchard» & «The Winter’s Tale» (Old Vic Theatre, 0870 060 6628)
Ο Σαμ Μέντες του ΒΑΜ (Brooklyn Academy of Music) της Νέας Υόρκης και ο Κέβιν Σπέισι του Old Vic του Λονδίνου ενώνουν τις δυνάμεις τους στο επονομαζόμενο «The Bridge Project», μια θεατρική γέφυρα ανάμεσα στο Broadway και το West End. Αυτή την περίοδο ο Σαμ Μέντες (σκηνοθέτης του «American Beauty») δουλεύει πάνω σε ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα που ενώνει θεατρικά το «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ με τη σαιξπηρική «Χειμωνιάτικη ιστορία» σε διασκευή Τομ Στόπαρντ.

Το καστ θα αποτελείται από Αμερικανούς και Βρετανούς ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο Σάιμον Ράσελ Μπίιλ και ο Ιθαν Χοκ. Λέτε να είναι αυτή η παράσταση του «Bridge Project» για την οποία μας μιλούσε την περασμένη Κυριακή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος; Πρεμιέρα: Μάιος 2009.

- «Phaedra» (National Theatre- Lyttelton, 0207 452 3000)
Η πρώτη θεατρική εμφάνιση της Ελεν Μίρεν μετά το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τη «Βασίλισσα» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στη σκηνή Λίτελτον. Η Μίρεν, που έχει να πατήσει στο θεατρικό σανίδι εδώ και έξι χρόνια θα ακολουθήσει τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού και σκηνοθέτη Νίκολας Χάιτνερ στη διασκευή του κλασικού έργου του Ρακίνα από τον Τεντ Χιουζ.
Πρεμιέρα: Ιούνιος 2009.

ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 05/10/2008

No comments: