Monday, October 6, 2008

Πρεμιέρα για «Μήδεια (2)»

Καταχειροκροτήθηκε η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Υγρή, λουσμένη από ένα ολόλευκο ψυχρό φως. Η σκηνή του Παλλάς μεταμορφώθηκε σε «θάλασσα» για να υποδεχθεί τη «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Αναθεωρημένη και επανασχεδιασμένη, η «Μήδεια (2)» αποθεώθηκε την Παρασκευή το βράδυ από το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο.

Ηταν μια λαμπερή πρεμιέρα. Πιο ώριμη και ολοκληρωμένη όσον αφορά τις ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών-χορευτών, που έδωσαν σάρκα και οστά στην αναβίωσή της, η «Μήδεια» μάγεψε τους θεατές για άλλη μια φορά. Αλλωστε, ο δημιουργός της μας το είχε υποσχεθεί. «Δεν θα δείτε ακριβώς την ίδια παράσταση που είδατε το καλοκαίρι. Θα παρακολουθήσετε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η ωρίμανση στις ερμηνείες των ηθοποιών είναι πολύ μεγάλη», είχε δηλώσει ο ίδιος λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη πρεμιέρα. Μία πρεμιέρα που τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου.

Το εκπληκτικό σκηνικό με το νερό, τους πάγκους και τις καρέκλες να υποδηλώνουν τις νησίδες μιας βυθισμένης πολιτείας ήταν πάλι εκεί. Οι χορευτές-μίμοι με λευκό μακιγιάζ κινούνταν σε αργό υπνωτικό ρυθμό -όταν δεν εκρήγνυντο σε συναισθηματικά ξεσπάσματα-, απόλυτα συγχρονισμένοι με τη μουσική. Αποσπάσματα από οκτώ όπερες του Μπελίνι σε μουσική επιμέλεια Coti K., που ταίριαζαν απρόσμενα με την όλη ατμόσφαιρα.

Ολόκληρη η ομάδα μέσα στα θαυμάσια κοστούμια της, από το εκπληκτικό φόρεμα της «Μήδειας» μέχρι τους κλασικούς ναύτες του Τσαρούχη, εντυπωσίασε με την έντασή της. Η κίνηση και η εκφραστικότητα της Ευαγγελίας Ράντου στον ομώνυμο ρόλο άγγιζαν την τελειότητα, ενώ η θεατρικότητα του «Σκύλου» Αρη Σερβετάλη σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό.

Στο φινάλε της παράστασης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέβηκε στη σκηνή, όπου μαζί με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της «Μήδειας» καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές του Παλλάς.

Την παράσταση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου και κ. Βάσω Παπανδρέου, αλλά και πλήθος καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Μαρινέλλα, ο Μανώλης Λιδάκης.


ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 06/10/2008

No comments: