Wednesday, October 8, 2008

Παραμύθι του Σέξπιρ σε εικόνες


Ο σεξπιρικός ήρωας Λεόντιος όπως τον συνέλαβε ο Θανάσης Δήμου στην, εμπνευσμένη από το «Winter's Tale», «Χειμωνιάτικη ιστορία»
Είναι, αν μη τι άλλο, θεματικά ό,τι πρέπει για την εποχή. Το βιβλίο «Μια χειμωνιάτικη ιστορία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, βασίζεται στο «Winter's Tale» του Ουίλιαμ Σέξπιρ, που γράφτηκε το 1611 και είναι εικονογραφημένο περίτεχνα από τον Θανάση Δήμου.

Οι εβδομήντα πέντε εικόνες του συνομιλούν άμεσα με την υπόθεση του έργου του Σέξπιρ, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο στιλ. Αυτό μοιάζει να ανακατεύει το ύφος της γελοιογραφίας με διαφορετικές συχνά τεχνοτροπίες για το φόντο κάθε σελίδας. Ανακαλύπτεις σ' αυτά τοπία που θυμίζουν από ποπ μοτίβα αγιογραφίας μέχρι την πολύχρωμη αμεσότητα εικονογράφησης παιδικού παραμυθιού.

Στοιχεία έμμεσου σατιρικού σχολιασμού της σύγχρονης πραγματικότητας -που θυμίζουν συχνά Μποστ και Κυρ- κυριαρχούν μαζί με την απίθανη απόδοση των φυσιογνωμιών όλων των ηρώων του Σέξπιρ: από τους πρωταγωνιστές μέχρι τον τελευταίο «κομπάρσο» και τον «Νορβηγό πλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού, νικητή του διαγωνισμού μυστακοφορίας» της τελευταίας σελίδας.

Πρόκειται για μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, που έχει απ' όλα: φόνους, δολοπλοκίες, πάθη, έρωτες, πλοία που πάνε κι έρχονται, χιούμορ και θλίψη. Μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χρόνο, που υπερίπταται αόρατος σε όλο το έργο και παρακολουθεί, γαλήνιος και ειρωνικός, τα επεισόδια μιας περιπέτειας που κρατά κάμποσους χειμώνες.

Στη Σικελία, οι υπήκοοι αγαπούν τον βασιλιά τους Λεόντιο, που ζει ευτυχισμένος με τη βασίλισσα Ερμιόνη και τον πεντάχρονο διάδοχο Μαμίλλιο. Ο αγαπημένος φίλος του Λεόντιου, ο βασιλιάς της Βοημίας Πολύξενος, βρίσκεται φιλοξενούμενος στην πολιτεία και κάθε μέρα διοργανώνονται προς τιμήν του γιορτές, δεξιώσεις, χοροί και πανηγύρια. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να διαταράξει την ευτυχία των ανθρώπων. Ομως, ξαφνικά και με ασήμαντη αφορμή, η ζήλια μπαίνει ανάμεσα στον Λεόντιο και τα δύο πιο αγαπημένα του πρόσωπα. Διατηρούν η Ερμιόνη και ο Πολύξενος κρυφά δεσμό; Ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού που κυοφορεί η Ερμιόνη; Τι θα συμβουλεύσουν τον Λεόντιο οι πιο πιστοί του αξιωματούχοι; Ποιος είναι ο χρησμός από το μαντείο του Απόλλωνα; Τα ερωτήματα πυκνώνουν και η μοίρα των ανθρώπων μπλέκεται σ' ένα κουβάρι. Ολα τα μυστήρια ο χρόνος θα τα λύσει και η αγάπη τελικά τη ζήλια θα νικήσει.

Ο Θανάσης Δήμου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1974. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και έκτοτε έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με διάφορα θεατρικά σχήματα. Εχει εικονογραφήσει βιβλία, διαφημιστικά έντυπα και θεατρικά προγράμματα. Η «Χειμωνιάτικη ιστορία» είναι το πρώτο του βιβλίο.

**Σχήμα: 23x30, Σελίδες: 64, Τιμή πρώτης έκδοσης: 12,50 ευρώ.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

No comments: