Friday, October 10, 2008

Η «La Βoh me» ανοίγει τη σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ΙΣΜΑ ΤΟΥΛΑΤΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008
Φωτογραφία

Η Ελενα Κελεσίδη (Μιμί) και ο Σεμπαστιάν Γκυέζ (Ροντόλφο) σε στιγμιότυπο από την όπερα του Πουτσίνι «La Βoh me»
Ενώ η συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου ο οποίος διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κρατεί ακόμη καλά πυροδοτώντας συζητήσεις επί συζητήσεων, εγκαινιάζεται σήμερα η νέα καλλιτεχνική περίοδος στο θέατρο Ολύμπια.

Η αυλαία ανοίγει με την επανάληψη της περυσινής, επιτυχημένης παραγωγής της δημοφιλούς όπερας «La Βoh me» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του διάσημου βρετανού σκηνοθέτη Γκράχαμ Βικ. Στο πλαίσιο της εφετινής, διεθνούς επετείου των 150 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, η ιστορία της Μιμί ( Ελενα Κελεσίδη ) και του Ροντόλφο ( Σεμπαστιάν Γκυέζ ) ζωντανεύει για μία ακόμη φορά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του επίσης διάσημου Ρίτσαρντ Χάντσον ενώ την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Λουκάς Καρυτινός. Πέραν της σημερινής πρεμιέρας, παραστάσεις θα δοθούν και στις 12, 14, 16, 18 και 21 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τον «χάρτη» της εφετινής σεζόν, αξίζει ίσως να θυμίσει κανείς τις νέες παραγωγές, ορισμένες εκ των οποίων σηματοδοτούν αντιστοίχως και πανελλήνιες «πρώτες». Ανάμεσά τους το μονόπρακτο του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι - ενός συν θέτη ο οποίος δείχνει να «κερδίζει έδαφος» στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια- με τίτλο «Μια φλωρεντινή τραγωδία», το οποίο παρουσιάζεται σε κοινή παράσταση με τον περυσινό, επιτυχημένο «Τζιάνι Σκίκι» του Πουτσίνι. Πρόκειται για δύο σύντομες όπερες με συνεκτικό κρίκο το ότι γράφτηκαν την ίδια εποχή, αρχές 20ού αιώνα, και διαδραματίζονται στη Φλωρεντία (παραστάσεις στις 23, 25, 26, 28, 29, 30/11).

Νέα παραγωγή του δημοφιλέστατου «Ριγκολέτο» του Βέρντι έχει προγραμματίσει η Λυρική για το εορταστικό διάστημα Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου. Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Νίκος Πετρόπουλος και η πρεμιέρα αναμένεται στις 19/12. Σε πανελλήνια «πρώτη» θα παρουσιαστεί, εξάλλου, στις 17/1 η δίπρακτη οπερέτα του Ζουπέ «Η ωραία Γαλάτεια», η οποία αποτελεί συμπαραγωγή με την Όπερα Δωματίου Αθηνών και την Ορχήστρα Πατρών. Το θέμα της αφορά τον έρωτα του γλύπτη Πυγμαλίωνα με το δημιούργημά του, το άγαλμα της Γαλάτειας (παραστάσεις και στις 18, 20 και 21/1/2009). Η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας του Βάγκνερ «Ταγχόιζερ» σε σκηνοθεσία Γκράχαμ Βικ- μια παραγωγή της Όπερας του Σαν Φρανσίσκο- θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη (24, 27, 30/1 και 1/2). Νέες παραγωγές έχουν επίσης προγραμματιστεί για τις όπερες «Ρουσάλκα» του Ντβόρζακ (πανελλήνια πρώτη, συμπαραγωγή με την Όπερα της Νίκαιας, 6-15/3/2009), «Ρίτα» του Ντονιτσέτι (σε κοινή παράσταση με τους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο , 20-24/3/2009) και «Οι Πουριτανοί» του Μπελίνι (24-30/4/2009, σε συνεργασία και πάλι με το Μέγαρο). Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί εξάλλου η όπερα του Σταύρου Ξαρχάκου «Συρανό και Ρωξάνη», μια συμπαραγωγή με το γαλλικό Αυτοκρατορικό Θέατρο της Κομπιένης (5-11/4/2009). Στο θέατρο Ακροπόλ η παιδική σκηνή παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Ο τσάρος Σαλτάν, η όμορφη τσαρέβνα και ο μαγεμένος κύκνος», βασισμένη στην όπερα του Ν.Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Το παραμύθι του τσάρου Σαλτάν» (2/11-12/4). Στον ίδιο χώρο, τέλος, θα παρουσιαστεί σε νέα παραγωγή η οπερέτα του Ν.Χατζηαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών» (29/11-12/4).


No comments: