Saturday, October 11, 2008

Κωμωδία σοβαρή μέχρι… καχυποψίας!

Κωμωδία σοβαρή μέχρι… καχυποψίας!

Ενα διαφορετικό δείπνο, κωμικό με αρκετές αιχμηρές νότες, θα σερβίρεται από σήμερα στο σαλόνι-υπερπαραγωγή της Ιοκάστης Παπαδάμου στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Πρόκειται για το νέο έργο του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», που πέρυσι ενθουσίασε το κοινό της Θεσσαλονίκης όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και τη Σοφία Φιλιππίδου στον κεντρικό ρόλο της Ιοκάστης Παπαδάμου.

«Μπορεί να πρόκειται για κωμωδία, αλλά οι ηθοποιοί παίζουν πολύ σοβαρά. Μέχρι… καχυποψίας», μας προειδοποιεί ο Σταμάτης Φασουλής. «Γιατί ένα ολοκληρωμένο έργο δεν έχει μόνο τα φανερά αστεία αλλά και τα κρυφά, όπου και συνήθως κρύβονται διαμάντια». Ο σκηνοθέτης τόνισε πως «χωρίς ελληνικό έργο δεν υπάρχει ελληνικό θέατρο».

Ο συγγραφέας Ακης Δήμου, που πρώτη φορά δοκιμάζεται στην κωμωδία και είχε αφήσει το έργο σε ένα φάκελο στο ταμείο του θεάτρου, δήλωσε πως «η “Ιοκάστη” είναι το ομαδικό πορτρέτο της μαζικής υστερίας γύρω μας. Ηθελα να φλερτάρω με την εξωστρεφή μου πλευρά, την ποπ εκδοχή του εαυτού μου. Το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» είναι ένα έργο για ένα νεκρό σύζυγο που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι τη νομίζουν πεθαμένη, έναν από μηχανής αλλοδαπό «μπάτλερ», έναν εραστή με πολιτικές φιλοδοξίες, μια ανικανοποίητη μαγείρισσα κι έναν αμαρτωλό πιανίστα με αδυναμία στα παιδιά από το εξωτερικό. Είναι, επίσης, ένα έργο για ένα δείπνο όπου κανείς δεν τρώει, γιατί κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι και πού βρίσκεται. Σας ακούγεται οικείο; Bon apetit!

Θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, τηλ. 210 3612500).

ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 10.10.08

No comments: