Friday, October 10, 2008

«Ελληνικό θέατρο χωρίς ελληνικό έργο δεν υπάρχει»


«Ελληνικό θέατρο χωρίς ελληνικό έργο δεν υπάρχει». Με την ίδια αυτή κατηγορηματική φράση ξεκίνησε και έκλεισε χθες τη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής. Παρουσίασε μαζί με τον θίασό του και τον συγγραφέα Ακη Δήμου την παράσταση «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» λίγες ώρες πριν από την αποψινή της πρεμιέρα.

«Οταν ξεκίνησα το 1992 να ανεβάζω ελληνικό έργο, το μισό θέατρο με κορόιδευε. Ελεγαν στον παραγωγό μου: "Πού πας;". Μόνον ο Κουν, ο Παπαγεωργίου και ο Μιχαηλίδης το στήριζαν μέχρι τότε», θυμήθηκε χθες ο Σταμάτης Φασουλής
«Δεν λέω πως δεν πρέπει να ανεβαίνει ξένο έργο. Το αντίθετο. Αλλά για να κατανοήσουμε την ξένη γλώσσα πρέπει πρώτα να κατακτήσουμε τη δική μας», είπε ο σκηνοθέτης. Και συνέχισε: «Ολα αυτά τα 35 χρόνια που ασχολούμαι με το θέατρο, φροντίζω κάθε χρόνο παράλληλα με οτιδήποτε άλλο ασχολούμαι, να ανεβάζω και ένα ελληνικό έργο. Εχει τύχει να κάνω πρόβες σε Τένεσι Ουίλιαμς και μετά σε έργο του Λένου Χρηστίδη. Εκτός των άλλων, το ελληνικό έργο είναι αντίβαρο. Βοηθά να αντισταθμίζονται τα πράγματα. Και κάτι άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να ανεβαίνει νέο ελληνικό έργο σε mainstream θέατρα. Αυτή η προσπάθεια που υποστηρίζει η "Ελληνική Θεαμάτων" πρέπει να συνεχίσει και να εδραιωθεί. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντί του. Οταν το 1992 ξεκίνησα να ανεβάζω ελληνικό έργο, το μισό θέατρο με κορόιδευε. Ελεγαν στον παραγωγό μου: "Πού πας;". Μόνον ο Κουν, ο Παπαγεωργίου και ο Μιχαηλίδης το στήριζαν μέχρι τότε».

Το κείμενο του έργου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» ο Ακης Δήμου το άφησε στο ταμείο του θεάτρου. «Ντρεπόμουν να του το δώσω στο χέρι», είπε χθες ο συγγραφέας. «Ηταν η πρώτη μου απόπειρα να γράψω κωμωδία και φοβόμουν την αντίδρασή του. Ηξερα, όμως, πως είναι εξαιρετικός ο τρόπος που ο Σταμάτης προσεγγίζει την κωμωδία. Μπορεί και διακρίνει στον πυρήνα του κωμικού την απελπισία. Νιώθω καθησυχασμένος που το έργο μου βρίσκεται στα χέρια του, στα χέρια της Σοφίας Φιλιππίδου και ενός ιδανικού θιάσου», κατέληξε.

Παύλος Ορκόπουλος, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιούλικα Σκαφιδά και Σοφία Φιλιππίδου σε μια σκηνή της παράστασης
Ο Σταμάτης Φασουλής ανταπέδωσε τα καλά λόγια: «Είναι από τις καλύτερες κωμωδίες που έχω διαβάσει ποτέ. Πολύ υψηλού επιπέδου. Το αστείο έρχεται μαζί με τον χαρακτήρα και τη δράση κάθε 2 λεπτά. Δεν έχεις να αφεθείς σε μια ατμόσφαιρα αλλά να σώσεις και να εξωραΐσεις τα διαμάντια του έργου».

Οσο για την Ιοκάστη, την κεντρική ηρωίδα του έργου, ιδού πώς τη βλέπει ο σκηνοθέτης: «Είναι εγγόνι της "Φαύστας" του Μποστ, αλλά και γνήσιο παιδί της τηλοψίας. Μεταθέτει κάθε σοβαρό πρόβλημα σε επίπεδο κουτσομπολιού, όπως κάνει και η τηλεόραση». Ενώ, για τη Σοφία Φιλιππίδου, που την ενσαρκώνει μοναδικά, όπως όλοι παραδέχτηκαν, ο Σταμάτης Φασουλής δήλωσε: «Νιώθω πως παίζω κι εγώ μαζί της. Αυτή από τη σκηνή και εγώ από την πλατεία. Εχω ταυτιστεί. Σχεδόν δεν τη σκηνοθετώ».

* Θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, τηλ.: 210-3612500). Παίζουν οι: Σοφία Φιλιππίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μάνος Καρατζογιάννης και Νάντια Κοντογεώργη. Τα σκηνικά είναι της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου και τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη.

ΕΛ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008

No comments: