Δεν έχει αξιομνημόνευτο παρελθόν και βάθος η φροντίδα για τον φωτισμό των κτιρίων της Αθήνας. Ηταν στη δεκαετία του ’90 που οι μαζικές αποκαταστάσεις νεοκλασικών, κυρίως, κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας δημιούργησαν ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο απαιτούσε διαφορετικούς χειρισμούς και ως προς τη νυχτερινή τους εμφάνιση. Οσο περισσότερο προχωράμε στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα τόσο η Αθήνα κερδίζει σε καινούργιες εικόνες, αποτέλεσμα μιας νέας πολυφωνίας που επιβάλλουν η μικρή αλλά αναδυόμενη κοινότητα των εξειδικευμένων επαγγελματιών του χώρου. Μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος δείχνει την απόσταση που διανύθηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Μόνο 5.800 watt αντί 54.000
Η έναρξη των εργασιών φωτισμού της όψης του Εθνικού Θεάτρου έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόοδο της Αθήνας. Οχι γιατί εκπονήθηκε μελέτη φωτισμού (αυτονόητη υποχρέωση για έργα αυτής της κλίμακας κι αυτού του συμβολισμού) αλλά επειδή οι ιθύνοντες της μεγαλύτερης κρατικής μας σκηνής υιοθέτησαν μια πρωτοποριακή πρόταση της εταιρείας IFIgroup κάνοντας χρήση των φωτιστικών σωμάτων της i-led. Η φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία των συγκεκριμένων σωμάτων επιτρέπει ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, μόνο 5.800 watt, έναντι 54.000 watt που θα χρειάζονταν αν ο φωτισμός γινόταν με συμβατικά φωτιστικά σώματα και προβολείς. Πρόκειται για φωτιστικές μπάρες μικρών διαστάσεων ύψους τεσσάρων εκατοστών, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανή τα σώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν δεν θα λειτουργούν. Εχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και η εταιρεία εγγυάται 20ετή λειτουργία χωρίς καμία παρέμβαση (συντήρηση, αλλαγή λαμπτήρων κ.λπ.). Ο αντίστοιχος χρόνος ζωής ενός κοινού λαμπτήρα σπάνια υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Επιπλέον η τεχνολογία των led προσφέρει τη δυνατότητα στα ίδια φωτιστικά σώματα να χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με διαφορετικές θερμοκρασίες άρα και διαφορετικό τόνο του λευκού χρώματος.
Η εφαρμογή της μελέτης φωτισμού στο κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου (αρχιτέκτονας: Ερνεστ Τσίλερ) με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους δύο μήνες είναι ένα ευοίωνο σημάδι ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν μπει στην τελική ευθεία. Και οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της πρόσοψης αφήνουν πολλές υποσχέσεις.
No comments:
Post a Comment