Monday, October 6, 2008

Σιωπηλός Οιδίπους επί Κίνα


Η παράσταση παντομίμας της Ασπασίας Κράλλη πηγαίνει έξω, χάρη στην οικονομική στήριξη των ξένων

Η Ασπασία Κράλλη (Τειρεσίας) και ο Γιώργος Τσαμπουράκης (Οιδίπους) σε μια σκηνή από την παράσταση του «Θεάτρου της Σιωπής», που έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ο... σιωπηλός Οιδίπους, που φιλοξενήθηκε στο «Σχολείο» στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στην Κίνα. Πρόκειται για την παράσταση παντομίμας «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» της Ασπασίας Κράλλη, που θα παρουσιάσει το «Θέατρο της Σιωπής» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μακάο στις 11 και 12 του μηνός μετά από πρόσκληση του Κρατικού Θεάτρου της κινεζικής πόλης.

Βασισμένη στον μύθο του Οιδίποδα και πλασμένη με τη γλώσσα του σώματος και της σιωπής, η παράσταση θα ταξιδέψει επίσης τον Ιανουάριο στην Αγγλία συμμετέχοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παντομίμας του Λονδίνου. Η δραματουργική επεξεργασία, η σκηνοθεσία, το σκηνικό ανήκουν στην Ασπασία Κράλλη που ερμηνεύει τον ρόλο του μάντη Τειρεσία. Παίζουν ακόμη οι Γιώργος Τσαμπουράκης (Οιδίπους), Ιάσων Κουρούνης (Χρύσιππος), Ηλίας Μελέτης (Λάιος), Μαλαματένια Γκότση (Ιοκάστη), Κωστής Κορωναίος (Βοσκός, Μερόπη, Σφίγγα). Η μουσική είναι του Σταύρου Γασπαράτου, η κινησιολογία της Ζωής Χατζηαντωνίου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Με 15ετή παρουσία στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, το «Θέατρο της Σιωπής» της Ασπασίας Κράλλη, παρ' ότι έχει υποστηριχθεί ελάχιστα από το υπουργείο Πολιτισμού, ταξιδεύει στο εξωτερικό με την ολοκληρωτική οικονομική υποστήριξη της Κίνας και της Αγγλίας και πιθανόν, στο τέλος του καλοκαιριού, και πανεπιστημίων της Αμερικής.

Στο «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» ανιχνεύεται η ιστορία της οικογένειας των Λαβδακιδών με τις αλλεπάλληλες συμφορές, που ξεκινάνε από ένα ερωτικό παράπτωμα του γεννήτορα Χρύσιππου. Το «Θέατρο της Σιωπής» έχει παρουσιάσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις παντομίμας στην Αθήνα όπως «Μήδεια από σιωπή», «Πενθέας πάσχων», «Ο έρωτας δαγκώνει», «Ατακτη τάξη», κ.ά.


No comments: