Wednesday, September 3, 2008

Και η Αθήνα στον «Γύρο του Θριάμβου» του Μιούζικαλ West Side Story, πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου

ΣHMEIΩMATAPIO

Tης Eλένης Mπίστικα

Κι έτσι φθάνουμε και στο Batminton, Θέατρο πλέον, όπου είδαμε και το «Mamma mia» και τι δεν είδαμε! – που την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου έχει την επίσημη πρεμιέρα του, το υπ’ αρ. 1 επιτυχημένο, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εισπρακτικά μιούζικαλ όλων των εποχών, το West Side Story, στην αυθεντική του παράσταση όπως ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ στις 26 Σεπτεμβρίου 1957. Εκανε εκεί, με διθυραμβικές κριτικές και ατελείωτες ουρές, 732 παραστάσεις πριν ξεκινήσει για περιοδεία πρώτα στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Για την επέτειο των 50 χρόνων από το ανέβασμά του, το θρυλικό μιούζικαλ κάνει παγκόσμια περιοδεία, πραγματικά «Γύρο Θριάμβου» – Τόκιο, Βιέννη, Παρίσι, Ζυρίχη, Λονδίνο και τώρα Αθήνα από την ΑΔΑΜ Productions και το Θέατρο Batminton.

Η πρόσκληση φέρει τη διευκρίνιση sold out, ότι έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια. Για να θυμηθούμε τους συντελεστές της επιτυχίας του West Side Story που είναι μια ερωτική ιστορία στις φτωχογειτονιές της δυτικής πλευράς του Μανχάταν ανάμεσα σε μετανάστες που οραματίζονται το «αμερικανικό όνειρο» σε μια παραλλαγή Ρωμαίου και Ιουλιέτας των καιρών μας. Το θέμα είναι από βιβλίο του Αρθουρ Λόρεντς, η μουσική του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, το λιμπρέτο του Στίβεν Σόντχαϊμ και την έμπνευση είχε ο Τζέρομ Ρόμπινς, που σκηνοθέτησε και χορογράφησε την αυθεντική παράσταση.
Ως ταινία πήρε 14 υποψηφιότητες για Οσκαρ και κέρδισε 10 Οσκαρ, β΄ ανδρικού ρόλου για τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τσακίρις, Β΄ γυναικείου ρόλου Ρίτα Μορένο, επίσης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, κοστουμιών (της Αϊρίν Σάραφ), σκηνοθεσίας, μοιρασμένο σε δύο, στον Ρόμπερτ Γουάιζ και στον Τζέρομ Ρόμπινς. Ακόμη πήρε Οσκαρ μοντάζ, μουσικής για ταινία και ήχου. Τι έχασε; Το διασκευασμένο σενάριο. Πρωταγωνιστές η Νάταλι Γουντ – Μαρία και ο Ρίτσαρντ Μπέιμερ – Τόνι. Η Νάταλι έφυγε πρόωρα, όπως και ο Γουάιζ και ο Ρόμπινς αλλά το νέο «καστ» ηθοποιών ακολουθούν κατά γράμμα, στην παράσταση, το κλίμα της παράστασης στο Μπρόντγουεϊ. Για τη χορογραφία του ο Τζέρομ Ρόμπινς πήρε το βραβείο «Τόνι», άλλα τα κριτήρια του Χόλιγουντ και άλλα των μουσικοκριτικών. Εκείνο που έχει σημασία είναι η αγάπη που έδειξε το κοινό, παντού όπου παίχτηκε η παράσταση. Σειρά της Αθήνας να αφεθούμε στη δίνη του κλασικού μιούζικαλ...

No comments: