Friday, September 5, 2008

«Ρεμπέτικο» με Τούρκους

Τέσσερις θεατρικές σκηνές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΘΒΕ, συμμετέχουν στον Μήνα Θεάτρου που φιλοξενείται τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

«Ρεμπέτικο» με Τούρκους

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) και στο Βασιλικό Θέατρο και ξεχωρίζει το Κρατικό Θέατρο της Αγκύρας με το «Ρεμπέτικο» του Κ. Φέρρη σε σκηνοθεσία δική του, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία (16-19 Σεπτεμβρίου, Βασιλικό Θέατρο). Πρόκειται για ένα μεγάλο λαϊκό δρώμενο με 60 ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής. Η παράσταση προκάλεσε επαινετικά σχόλια από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε μήνυμά του ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τη χαρακτήρισε ως «πολιτιστική γέφυρα, που προβάλλει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο εθνών», ενώ ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε ότι «αναδεικνύει την πολιτιστική Ιστορία του γεωγραφικού χώρου που μοιράζονται ο τουρκικός κι ο ελληνικός λαός».

Στον Μήνα Θεάτρου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει το έργο «Οι έρωτες της κ. Μαγκουάιρ», ένα τρυφερό κι ευαίσθητο έργο σε σκηνοθεσία της συνεργάτιδας της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», Γλ. Καλαϊτζή (Θέατρο ΕΜΣ).

  • «Ορέστης»

Το ΚΘΒΕ επαναφέρει στη Θεσσαλονίκη τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη από την ΠΓΔΜ, Σλ. Ουνκόφσκι, μια παράσταση που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε και στην Επίδαυρο (Βασιλικό Θέατρο).

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου θα παρουσιάσει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βίντα Ογκνένοβιτς, που προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας του Οιδίποδα, τοποθετώντας τη δράση στη σύγχρονη εποχή (Βασιλικό Θέατρο).

Οπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών μεταξύ ΚΘΒΕ και ΘΟΚ θα παρουσιαστούν στη Λευκωσία οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ στις 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

No comments: