Monday, September 1, 2008

«Μήδεια» στους Βράχους, με «μπράβο»


Καταχειροκροτήθηκε και από το κοινό της Αθήνας η, κατά Ανατόλι Βασίλιεφ και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Μήδεια». Την Παρασκευή, στην αθηναϊκή της «πρωτιά» στο Θέατρο Βράχων, η υποδοχή του κοινού ήταν περισσότερο κι από καλή. Το ίδιο είχε συμβεί και στους διάφορους σταθμούς τής μέχρι στιγμής περιοδείας της. Συνεπώς τα «γιούχα» φαίνεται πως εξαντλήθηκαν στην πρεμιέρα της παράστασης, στην Επίδαυρο.
Μετά την αγριότητα του «γιούχα», όλοι οι συντελεστές της «Μήδειας», και η Κονιόρδου φυσικά, έζησαν προχθές τη χαρά του θερμού χειροκροτήματος
Με τόσο μελάνι να έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες γύρω από την παράσταση, το κοινό που πήγε στους Βράχους μόνο ανυποψίαστο δεν ήταν. Δίπλα μας, μάλιστα, μια παρέα είχε καταφτάσει από νωρίς εφοδιασμένη με την αποδελτίωση όσων έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες για την εκδοχή του Βασίλιεφ στη «Μήδεια»! Αντάλλασσαν αποκόμματα, διαβάζοντας με πάθος μέχρι και λίγα δευτερόλεπτα προτού να αρχίσει η παράσταση. Οι υπόλοιποι θεατές, που γέμισαν περίπου τα δύο τρίτα του θεάτρου, προσήλθαν πάντως με φανερή διάθεση να αποκτήσουν τη δική τους, προσωπική άποψη, για την πρόταση του Ρώσου σκηνοθέτη, που πρώτη φορά έπειτα από χρόνια εξώθησε σε τέτοιες ακραίες αντιδράσεις το ευρύ κοινό της Επιδαύρου.
Την τρίωρης διάρκειας παράσταση παρακολούθησαν όλοι απνευστί. Δεν ακούστηκε καμία αποδοκιμασία ούτε καταγράφηκε κάποια αποχώρηση, ακόμα και στο κρίσιμο σημείο της τρίγλωσσης αγγελικής ρήσης. Στο τέλος, το χειροκρότημα δικαίωσε τις προσπάθειες των ηθοποιών, οι οποίοι με ανακούφιση και δικαίωση απέλαυσαν, αυτή την φορά, το ενθουσιώδες χειροκρότημα και τις επευφημίες του κοινού. Αυτό το «μπράβο» φαινόταν να το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Το «παρών» έδωσαν η Μαρία Δαμανάκη και ο δήμαρχος του Υμηττού, Χρήστος Ζούπας.

* Επόμενοι σταθμοί: 3, 4, 5/9 Πάτρα, 8,9/9 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους), 13, 14/9 Ηρώδειο, 16/9 Ελευσίνα και 18/9 Πετρούπολη.

ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

No comments: