Monday, September 1, 2008

Βασίλης Νικολαΐδης : «Μα να γιουχάρουν την Κονιόρδου;»

Ο Βασίλης Νικολαϊδης αποδοκιμάζει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η «Μήδεια» στην Επίδαυρο και εξηγεί γιατί επέλεξε νέους ταλαντούχους ηθοποιούς για τη «Λοκαντιέρα» που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. «Από θέση και άποψη δεν έδωσα τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης που ετοίμασα σε σταρλετίτσες και σε «ονόματα» της τρέχουσας τηλεοπτικής αγοράς. Να κάνω ακόμα μία... τηλεοπτική παράσταση; Δεν με αφορά διόλου το... τηλεοπτικό θέατρο και οι διάττοντες αστέρες που κάνουν και ένα κλασικό -ή μη- κείμενο σε περιοδεία για να «πλουτίσουν» το βιογραφικό τους και να κάνουν και το κομμάτι τους!».

«Μα να γιουχάρουν    την Κονιόρδου;»

Τηλεοπτικά ονόματα

«Μα να γιουχάρουν    την Κονιόρδου;»
Ο Βασίλης Νικολαΐδης που πήρε στα χέρια του το τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είναι καυστικός. «Εναντίον της τρέχουσας συνήθειας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σύμφωνα με την οποία οι καλοκαιρινές τους παραστάσεις βασίζονται σε τηλεοπτικά ονόματα αμφισβητούμενης ποιότητας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζει καθαρό θέατρο και εμπιστεύεται την παράσταση σε νέους ως επί το πλείστον, ταλαντούχους ηθοποιούς, υπογραμμίζοντας τον στόχο ενός περιφερειακού θεάτρου: να παράξει πολιτισμό και να δώσει την ευκαιρία σε νέους χαρισματικούς ηθοποιούς να παίξουν μεγάλους ρόλους, χωρίς να αποσκοπεί μόνο σε μία πρόσκαιρη εμπορική επιτυχία.

Συγχρόνως, προσπαθεί να αξιοποιήσει και όλο το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό στη «Λοκαντιέρα», τρεις από τους οκτώ ερμηνευτές κατάγονται από το Αγρίνιο. Οι συντελεστές της παραγωγής από την άλλη είναι έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου... ».

Σκηνοθέτης κύρους, με δεκάδες ενδιαφέρουσες παραστάσεις στο ενεργητικό του, ο Νικολαϊδης πιστεύει στο έργο των ΔΗΠΕΘΕ, και από την ώρα που ανέλαβε αυτό του Αγρινίου κάνει σημαντικά βήματα, η «Εντα Γκάμπλερ» του κέρδισε κοινό μα και κριτικούς και στο Αγρίνιο αλλά και στις αθηναϊκές της παραστάσεις και η «Λοκαντιέρα» του που περιοδεύει ανά την Ελλάδα αυτόν τον καιρό έτυχε θερμότατης υποδοχής! «Αν δεν βοηθηθεί, όμως, ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ απ την πολιτεία κινδυνεύουν. Είμαστε στο έλεος του Θεού και χρωστάμε παντού! Ακόμα να πάρουμε την πρώτη δόση του 2008...».

Του ζητώ να μας συστήσει τη «Λοκαντιέρα» που ανέβασε: «Κύριο πρόσωπο αυτού του έργου του Γκολντόνι είναι η Μιραντολίνα, η ιδιοκτήτρια ενός ξενοδοχείου - λοκάντα. Η κωμωδία πραγματεύεται με καίριο τρόπο τις σχέσεις της με τους ευγενείς πελάτες που καταλύουν στην αριστοκρατική λοκάντα της, και κυρίως τη θυελλώδη επαφή της με τον ιππότη Ριπαφράτα. Εκείνος δηλώνει εχθρός των γυναικών, εκείνη θέλει να τον συνετίσει, κι έτσι και οι δύο μπλέκονται σ' ένα απίστευτο γαϊτανάκι εκδίκησης, αλλά και ανομολόγητου έρωτα.

Οπως και σε όλα τα έργα του Γκολντόνι, μέσα από την έντονη δράση, τις κωμικές καταστάσεις, τις εξαιρετικές σχέσεις των προσώπων, ο συγγραφέας δεν μας παρουσιάζει εξιδανικευμένους χάρτινους ήρωες, μα ανθρώπους με σάρκα και οστά, που μισούν, ζηλεύουν, φθονούν, γελούν, ερωτεύονται».

Ενδιαφέρουσες οι μέχρι τώρα παραγωγές που οργάνωσε για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ο Νικολαϊδης, υποσχόμενες όμως και αυτές που... μαγειρεύει για τον χειμώνα.

Εχει στα... σκαριά μία παράσταση για παιδιά, «Το παιδί που δεν γνώριζε τι θα πει φόβος», που γράφει και θα σκηνοθετήσει ο Στρατής Πανουργιάς, θα παρουσιάσει σε νέα παραγωγή την «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου με σκηνοθέτιδα την αγρινιώτισσα Γεωργία Μαυραγάνη και ένα ουάν γούμαν σόου με την Κάτια Γέρου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Κουν.

Σε αυτό η καλή ηθοποιός θα «ντυθεί» με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Νικολαϊδη, πολλές από τις ηρωίδες που ερμήνευσε στην πολύχρονη θητεία της στο Τέχνης -από το αρχαίο δράμα ως το σύγχρονο θέατρο- με συνοδεία μουσικές του Χατζιδάκι.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα δούμε «άντεργκραουντ» παραστάσεις, που θα παίζονται σε εναλλακτικούς χώρους ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα - «για να πάρουμε μαζί μας και τη νεολαία - ας μην πάει στα μπαρ, ή ας μείνει σε αυτά κι ας δει εκεί τις παραστάσεις μας», λέει ο σκηνοθέτης...

Κλείνοντας την κουβέντα μας τον ρωτώ για το θέμα που έγινε με το γιουχάισμα της «Μήδειας» στην Επίδαυρο.

Ανεβάζει... θερμοκρασία! «Αν σε ενοχλεί κάτι, σήκω και φύγε! Θες να αντιδράσεις; Αντέδρασε έτσι! Μην γιουχάρεις έτσι μία τόσο σπουδαία μονάδα του θεάτρου, όπως η Λυδία Κονιόρδου, και μία ομάδα ηθοποιών που για έξι μήνες έχυσε ιδρώτα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα... Μα είναι δυνατόν; Να γιουχάρουν την Κονιόρδου; Που έχει επιδείξει τέτοιο έργο και έχει τέτοια προσφορά στον χώρο; Και γιατί δεν γιουχάρισαν άλλες φετινές παραγωγές που ήταν άθλιες και το έκαναν στη «Μήδεια»; Αν δεν σ' αρέσει κάτι, σήκω φύγε. Πιάστηκε η καρδιά μου με όλο αυτό, ήταν απαράδεκτο...».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι παρουσιάζεται σε μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τη μετάφραση υπογράφει η Αγαθή Δημητρούκα, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια ο Βασίλης Νικολαϊδης, τα σκηνικά - κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, την επιμέλεια της κίνησης η Εφη Καρακώστα, τους φωτισμούς ο Σπύρος Μερεγκλίτσης. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί Μαρία Παρασύρη, Βαγγέλης Ψωμάς, Τάσος Κορόζης, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιάννης Κοτσαρίνης, Λένα Ντζούρβα και Λένα Υφαντή.

Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν:

Σεπτέμβριος

2 Πετρούπολη, Θέατρο «Πέτρα», 9.00 μ.μ.

4 Δήμος Αχαρνών Αττικής, Θολωτός Τάφος Σοφοκλή, 9.00 μ.μ.

8 Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας, 8.30 μ.μ.

9 Αλιμος, Λόφος Πανή, 9.00 μ.μ.

11 Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο, 9.30 μ.μ.

12 Αγρίνιο, Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, 9.00 μ.μ.

13 Αγρίνιο, Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, 9.00 μ.μ.

14 Αγρίνιο, Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, 9.00 μ.μ.

16 Νέα Φιλαδέλφεια, Δημοτικός Κινηματογράφος Ν. Φιλαδέλφειας, 9.00 μ.μ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 30/08/2008

No comments: