Wednesday, September 3, 2008

Παρελθόν για τη Θεσσαλονίκη

Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στον αέρα τινάζεται η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ). Την ίδια στιγμή μια οικονομική ένεση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, από το ΥΠΠΟ, σώζει προσωρινά το θέατρο από την έξωση.
«Θα καταντήσει το ΚΘΒΕ ΔΗΠΕΘΕ Θεσσαλονίκης», λέει απογοητευμένος ο Ν. Τσακίρογλου
Μετά τη λήξη της περσινής διοργάνωσης, τον περασμένο Απρίλιο, η διοίκηση του ΚΘΒΕ ξεκίνησε επαφές με τους φορείς της πόλης. Ενδιαφέρον όμως δεν υπήρξε, αλλά ούτε ο Μ. Λιάπης δείχνει διατεθειμένος να καλύψει για τρίτη φορά το ΥΠΠΟ όλο το κόστος της διοργάνωσης, ύψους 800.000 ευρώ (με χρηματοδότηση κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους). Κατά συνέπεια, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν.
Ο υπουργός πάντως σώζει το ΚΘΒΕ από τη διπλή έξωση με την οποία κινδύνευε στις αρχές του καλοκαιριού, λόγω μη καταβολής ενοικίων. Τόσο από τη Μονή Λαζαριστών, όπου χρωστούσε γύρω στις 400.000 ευρώ όσο και από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Η έκτακτη επιχορήγηση του 1,1 εκατ. ευρώ αποτελεί ανάσα ζωής, αλλά χρειάζεται άμεση «ιατρική φροντίδα» για να μπορέσει το θέατρο να ξεφύγει από τον σκόπελο των χρεών. Η απόφαση της διαιτησίας που δικαιώνει τους εργαζομένους σχετικά με τα οικονομικά τους αιτήματα, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του θεάτρου κατά 700.000 ευρώ ετησίως.
«Κουράστηκα να είμαι επαίτης για τα τρέχοντα. Το ΚΘΒΕ δεν μπορεί να καταντήσει ένα ΔΗΠΕΘΕ Θεσσαλονίκης. Εχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», επαναλαμβάνει ο Νικήτας Τσακίρογλου και αγωνιά να μη χαθούν οι επαφές με τις κρατικές σκηνές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χάρη σ' αυτές τις επαφές θα δούμε στο ΚΘΒΕ από τις 17 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, το Κρατικό Θέατρο Αγκυρας με το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με τους «Ερωτες της κυρίας Μαγκουάιρ» του Μπράιαν Φρίελ.


ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/09/2008

No comments: