Saturday, September 6, 2008

Θεατρικός χειμώνας 2008-2009


«Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» Εθνικό Θέατρο
Η έναρξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της δουλειάς στις θεατρικές σκηνές που έχουν ήδη ξεκινήσει πρόβες και προετοιμάζονται για την αυλαία της νέας θεατρικής περιόδου. Σήμερα παρουσιάζουμε μερικές από τις παραστάσεις που πρόκειται να ανέβουν τον προσεχή χειμώνα.
  • Ρεπερτόριο Εθνικού Θεάτρου
Το νεοκλασικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, πλήρως ανακαινισμένο, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Θα διαθέτει δύο σκηνές - την Κεντρική και τη Νέα Σκηνή - ενώ θα λειτουργούν και η σκηνή «Κοτοπούλη» και το «Παιδικό Στέκι» στο «Ρεξ» και δύο σκηνές στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», με την παρουσίαση 16 παραγωγών.
Κτίριο Τσίλερ - Κεντρική Σκηνή: Η συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις τον Ιούνη (Πειραιώς 268), εγκαινιάζει την Κεντρική Σκηνή: «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ (28/11). Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Ακολουθούν: «Ο κλήρος του μεσημεριού» του Πολ Κλοντέλ (13/2/2009). Διασκευή - Σκηνοθεσία: Jossi Wieler. «Τιτανικός» (13/3/ 2009). Σύλληψη - Σκηνοθεσία - χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρίγος.
Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος»: «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές (24/10/2008). Σκηνοθεσία Εφη Θεοδώρου. «Μακμπέθ επί δύο» του Σαίξπηρ (21/11/2008). Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. «Φάουστ» του Γκαίτε (30 Γενάρη). Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Αργύρης Ξάφης, Ομάδα Blitz, Ηρώ Χιώτη. «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φώσκολου (27/2/ 2009). Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα.
«Πολύ καλά» στο θέατρο «Εξαρχείων»

«Ρεξ - Κοτοπούλη»: «Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ (31/10). Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντερ Οστρόφσκι (6/2/2009). Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. «Ο εφιάλτης της ευτυχίας» της Justine del Corte (29/4/2009). Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς.

Σκηνή Παξινού: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λούις Κάρολ (18/10). Διασκευή - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Α' Σκηνή: «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, (14/11/2008). Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης. Εργο του Ακύλλα Καραζήση (20/2/2009). Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης. Β' Σκηνή: «Βόλφγκανγκ» του Γιάννη Μαυριτσάκη (7/11/ 2008). Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου. «Μαιρούλα» (προσωρινός τίτλος) της Λένας Κιτσοπούλου (6/3/2009). Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου - Μαρία Πρωτόπαπα. «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου (27/3/2009). Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης, με την Αλέκα Παΐζη.

  • Σκηνές ρεπερτορίου

Το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου θα αρχίσει τις παραστάσεις του τον Οκτώβρη παρουσιάζοντας για τρίτη χρονιά στην αίθουσα «Είσοδος Κινδύνου», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, την «Ερωτευμένη Νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ. Μετάφραση: Εφη Γιαννοπούλου. Σκηνοθεσία - Δραματοποίηση: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνικό - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παίζουν: Νικόλας Παπαγιάννης, Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστος Μαλάκης, Τάσος Δαρδαγάνης. Ενώ στο τέλος Νοεμβρίου θ' αρχίσουν, στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου», οι παραστάσεις του κλασικού πια σήμερα έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Χέλμη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ζωή Ρηγοπούλου, Θανάση Κουρλαμπά.

«Μη γελάτε, είναι σοβαρό» «Βρετάνια»
Το «Απλό Θέατρο» θα επαναλάβει στην Κεντρική Σκηνή από τις 23 Οκτώβρη «Το ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νιλ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα με τους: Δημήτρη Καταλειφό, Ράνια Οικονομίδου, Αλκι Κούρκουλο, Κώστα Βασαρδάνη και Σοφία Καλεμκερίδου. Το έργο θα παίζεται μέχρι τέλος Γενάρη και στη συνέχεια η Ράνια Οικονομίδου και η Λυδία Φωτοπούλου, παίζουν στο έργο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Στη Νέα Σκηνή του «Απλού» θα ανέβουν τα έργα «Βερολίνο» που βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη και «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, με την Ολια Λαζαρίδου.
Δύο επαναλήψεις και μια νέα παραγωγή περιλαμβάνει για φέτος το χειμώνα το ρεπερτόριο του Θεάτρου Στοά. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Οκτώβρη με το έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον «Στάχτες» και θα διαρκέσουν δύο μήνες (μέχρι 30 Νοέμβρη). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου ενώ τη μετάφραση και το σκηνικό η Λέα Κούση. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Ροζάκης, Λήδα Πρωτοψάλτη. Θα ακολουθήσει στις 3 Δεκεμβρίου το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», μια παράσταση που παίχτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ρόλο της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας ερμηνεύει η Λήδα Πρωτοψάλτη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Σκηνικό - Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη. Οπτικό υλικό: Λουκία Ρικάκη. Εκτός από Λήδα Πρωτοψάλτη, παίζει η Εύα Καμινάρη.
Τη συνεργασία του με τη ΣΤΟΑ εγκαινιάζει ο συγγραφέας Αντώνης Νικολής με το έργο του «Λισαβόνα» που θα ανέβει στις αρχές Φλεβάρη. Τον συγγραφέα τον γνωρίσαμε στο παρελθόν από τις συνεργασίες του με το Σταμάτη Φασουλή («Ο κύριος Εμμανουήλ και ο ...Ροΐδης», και «Το σπίτι φεύγει»). Στην παράσταση παρακολουθούμε τη ζωή ενός ζευγαριού που επί πολλά χρόνια έκανε τις διακοπές του στη Λισαβόνα. Κάποια από αυτές τις εκδρομές του διακόπηκε από το φοβερό μαντάτο. Η κόρη αρρώστησε σοβαρά. Σε λίγο χάθηκε. Οι εκδρομές διακόπηκαν για τέσσερα χρόνια. Τώρα αποφάσισαν να ξαναπάνε. Αυτοί, δύο νεκροί. Η Λισαβόνα αντιπροσωπεύει την καλή τους εποχή, τις φωτεινές μέρες, μπορεί και να ξεχάσουν. Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου. Σκηνικό: Λέα Κούση. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη - Θανάσης Παπαγεωργίου.
«5gynaikes.com» στο θέατρο «Κορονέτ»
Στο Θέατρο Μεταξουργείο θα στεγαστεί την προσεχή θεατρική περίοδο η ομάδα του Στάθη Λιβαθινού. Το πρώτο έργο της κεντρικής σκηνής είναι το κλασικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα John Millington Synge, «Ενας ήρωας - το καμάρι της Δύσης». Ο John Millington Syngeέζησε μόνο 38 χρόνια (1871 - 1909) και έγραψε τον «Ηρωα - Το Καμάρι Της Δύσης» δύο χρόνια πριν πεθάνει. Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Βασίλης Κουκαλάνι κ.ά.
Στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, θα ανέβουν τα εξής έργα: «Η Προδοσία» του Πίντερ (25 Σεπτεμβρίου - 10 Νοεμβρίου). Μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό: Μίνα Αδαμάκη. Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Νίκας. «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου (11 Δεκεμβρίου 2008 - 12 Απριλίου 2009). Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος. Σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής. Σκηνικό - Κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου, Ναταλία Στυλιανού, Λευτέρης Ζαμπετάκης. «Η Ναπολεόντεια» του Ανδρέα Στάικου (15 Ιανουαρίου - 14 Απριλίου 2009), σε σκηνοθεσία του ίδιου. Σκηνικό - κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Αντωνία Γιαννούλη, Ελενα Χατζηαυξέντη. «RUINS OF PASSION» (στα Αγγλικά για ξένους θεατές), μια παράσταση βασισμένη στον κύκλο των Ατρειδών. Σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Παίζουν: Ασπασία Πίκου, Κώστας Βογιατζόγλου, Βίβιαν Ιωάννου, Μαρίνα Δανέζη. Τέλος, 7-10 Απριλίου 2009 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Νέων θεατρίνων. Επίσης, το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ η Παιδική σκηνή του «Τόπος Αλλού» θα παρουσιάσει το έργο «Το μπαούλο με τα παραμύθια» βασισμένο σε αυθεντικά λαϊκά παραμύθια της Ελληνικής παράδοσης. Οι ηθοποιοί θα χειριστούν μάσκες, κούκλες και σκιές, μεγάλα και μικρά ομοιώματα. Η παράσταση θα ζωντανέψει τη φαντασία των μικρών θεατών με μεγάλες προβολές σε γιγαντοοθόνες. Κείμενο - σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής. Σκηνικό Μαίη Καραμανίδου. Κοστούμια Μίκα Πανάγου. Μουσική Στέλιος Κατσαρής.
  • Κωμωδία ή δράμα;
«Ενας ήρωας, το καμάρι της Δύσης» «Μεταξουργείο»
Μια παιχνιδιάρικη συγκινητική κωμωδία για τις σχέσεις μάνας - κόρης, την παιδική ηλικία και την οικογένεια, την κοινωνία και το ρατσισμό, θα ανεβάσει τον Οκτώβρη το Θέατρο Εξαρχείων. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο έργο της σύγχρονης Αμερικανίδας Λίζας Κρον, με τίτλο «Πολύ καλά!». Στο ρόλο της μάνας η Ελένη Γερασιμίδου και στο ρόλο της κόρης η Αννίτα Δεκαβάλλα, που έχει κάνει και τη μετάφραση. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Βουτέρης και τη μουσική ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Ακόμη βασικούς ρόλους παίζουν η Ανδρη Θεοδότου, η Λιάνα Παρούση κ.ά.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός θα παρουσιάσει στο Θέατρο «Βρετάνια» την κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ «Μη γελάτε είναι σοβαρό». Το έργο παίχτηκε με τεράστια επιτυχία την προηγούμενη σεζόν στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου με πρωταγωνιστή τον Αλεξ Τζένινγκς. Εκτός από τον Γρηγόρη Βαλτινό, παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Κώστας Φλωκατούλας, Βύρων Κολάσης, Χρήστος Ευθυμίου, Κατερίνα Μάντζιου, Φώτης Σπύρος, Τζένη Θεωνά, Ιωάννα Χιώτη. Απόδοση - σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.
Το κοινωνικό έργο της Εντα Ο' Μπράιαν «Τρίπτυχο» θα παρουσιάζει, από τα μέσα Οκτώβρη, τα Δευτερότριτα, στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια - Βολανάκη, η θεατρική εταιρεία «Αμφιάρειο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου. Παίζουν: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ηρώ Μουκίου, Αντρια Ζένιου. Σκηνικά - Κοστούμια Ντόρα Λελούδα. Μουσική: ΑΝΕΜΟΣ.
Το έργο «Κοκτέιλ πάρτι» του Νομπελίστα ποιητή Τ.Σ. Ελιοτ ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου «Προσκήνιο», σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη. Ενα έργο με σασπένς και απροσδόκητη εξέλιξη. Μια κωμωδία ιδεών που φλερτάρει με το μπουλβάρ, αντιπαρατίθεται στη φιλοσοφία του Σαρτρ και κλιμακώνεται στα ύψη του χριστιανικού ουμανισμού. Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αννα Φόνσου, κ.ά.
Το έργο «... πιο κοντά...» του Πάτρικ Μάρμπερ, το γνωστό «Closer», ανεβάζει από τις αρχές Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αθηνών», ο Γιώργος Κιμούλης. Βασισμένο στην όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες», η οποία την εποχή που γράφτηκε δημιούργησε μεγάλο σκάνδαλο λόγω του θέματός της, πραγματεύεται την «ανισοτιμία» του έρωτα. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ζέτα Δούκα, Νίκος Ψαρράς, Δώρα Χρυσικού. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου.
Το θέατρο Coronet θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κωμωδία των Jose Miguel Contreras και Ana Rivas «5gynaikes.com». Πέντε γυναίκες, πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα: «γιατί οι άντρες διαρκούν λίγο». Σκηνοθεσία - Διασκευή Βαρβάρα Δούκα. Παίζουν: Αβαγιανού Ντίνα, Ανδρεοπούλου Ανθή, Αποστόλου Ευγενία, Γανωτή Σάρα, Ντάλιου Αρετή, Πολυδεράκη Νέλλη.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος θα παρουσιάσει για τη χειμερινή περίοδο 2008 - 2009 στον καινούριο του χώρο Studio Μαυρομιχάλη, το έργο του Μαριβώ «Η κληρονομιά», σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Πέτρος Σταθακόπουλος, Μαρία Μαλταμπέ, Μαρία Κορδώνη, Δημήτρης Πλειώνης, Φώτης Μακρής και Στέλλα Κρούσκα.
Στις 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Χώρα» το «Κρεβάτι Ανάμεσα στις Φακές», ένας από τους έξι μονολόγους που ο Βρετανός συγγραφέας Αλαν Μπένετ έχει συμπεριλάβει στη συλλογή του «Talking Heads» που έγραψε το 1987 για την τηλεόραση του BBC. Το 1992 ανέβηκε στο «Comedy Theatre» του Λονδίνου. Μετάφραση - σκηνοθεσία Σταύρος Στάγκος. Σκηνικά Λία Ασβεστά. Κοστούμια Αγις Παναγιώτου. Χορογραφία Πέρσα Σταματοπούλου. Ερμηνεύει η Λίλη Τσεσματζόγλου. Χορεύουν οι Δάφνη Ραμσή, Ελενα Ανδρεουλάκη, Παρασκευή Πάλλα.
  • Επαναλήψεις

Με την επανάληψη της παράστασης «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του Χόρντι Γκαλθεράν, ανοίγει η φετινή αυλαία του «Θεάτρου Τέχνης - Κ. Κουν» από τις 24 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα περίπου, στη σκηνή του Υπογείου. Η σκηνοθεσία είναι του Διαγόρα Χρονόπουλου. Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψήφιων στελεχών τους. Μετάφραση: Γιώργου Καραμίχου και Μαρίας Τσατσαρώνη. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

«Τα 39 Σκαλοπάτια» του Τζον Μπούκαν, σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου, επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Κνωσός. Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζον Μπούκαν όπως το μετέφερε στη μικρή οθόνη το 1935 ο Αλφρεντ Χίτσκοκ και το διασκεύασε θεατρικά ο Πάτρικ Μπάρλοου. Σκηνοθεσία - μετάφραση: Κωστής Τσώνος. Σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη. Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Μακρίδης. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Σπύρος Σπαντίδας, Νίκη Παλικαράκι, Φώτης Κέπελης. [Ριζοσπάστης, Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008]


No comments: