Wednesday, September 3, 2008

Ενα θέατρο γεννιέται στα Τέμπη

Η Νομαρχία Λάρισας μετέτρεψε ένα λατομείο σε χώρο πολιτισμού — Αρχή λειτουργίας το 2009

Στο χωριό Ομόλιο, κοντά στα Τέμπη, υπήρχε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο λατομείο που πλήγωνε το τοπίο. Σήμερα, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ένα έργο ανάπλασης της περιοχής, το οποίο αξιοποιώντας μια ιδέα της Νομαρχίας Λάρισας, παραδίδει στο κοινό ένα νέο ανοικτό θέατρο. Το Θέατρο Ομολίου, με δυνατότητα φιλοξενίας 500 θεατών, κτίσθηκε σε έκταση 21 στρεμμάτων σε μία προνομιακή θέση πλησίον της παραλιακής τουριστικής ζώνης του νομού Λάρισας.

  • Μοναδικό τοπίο

Η έκταση παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από τον Δασικό Συνεταιρισμό Ομολίου και η μετατροπή της από «πληγή» σε πλεονέκτημα για την περιοχή είναι ένα στοίχημα. Ο νομάρχης Λουκάς Κατσαρός, στον οποίο ανήκε η πρωτοβουλία, ενέταξε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ. Τα σχέδια για τη διαμόρφωση του θεάτρου εκπόνησαν οι Λαρισαίοι αρχιτέκτονες Λευτέρης Αμανίτης, Κώστας Αμανίτης και Στρατής Αμανίτης, οι οποίοι διαμόρφωσαν τον χώρο με έντονο το κλασικό στοιχείο, με εμφανή λιτότητα και αρμονική συνύπαρξη με το γαλήνιο περιβάλλον. Οσοι έχουν δει τον χώρο μιλούν για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, κοντά σε τοποθεσίες που εξάπτουν τη φαντασία και προσφέρονται για πολιτιστικό τουρισμό. Το θέατρο βρίσκεται στις πλαγιές του Κισσάβου, με θέα τον Ολυμπο, τα Τέμπη, τον Πηνειό και το Αιγαίο. Δίπλα στο νέο θέατρο διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε ένα παλαιό κτίριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, στους δύο ορόφους του οποίου θα λειτουργήσουν καμαρίνια, χώροι υγιεινής καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Σύμφωνα με τη Νομαρχία Λάρισας, στόχος είναι να διεξάγονται κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις που να μπορούν να προσελκύουν ένα μεγάλο κοινό, συναυλίες, τοπικές εκδηλώσεις, εκθέσεις προϊόντων, κ.ά.

Το στοίχημα θα κριθεί από τη χρήση και τη συντήρηση του νέου έργου. Η καλή πρωτοβουλία, που επούλωσε την πλαγιά από τα ίχνη του λατομείου, έχει όλες τις προδιαγραφές να βοηθήσει την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νομού. Μόνο που η χρήση του θεάτρου πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο της στενά τοπικής ή κομματικής παγίδας και να αναζητήσει διεθνή πρότυπα πολιτιστικού τουρισμού. Ενας θεατρικός μάνατζερ και ένας αυτόνομος οργανισμός πρέπει να ακολουθήσουν.

No comments: