Tuesday, September 2, 2008

Τo «δαχτυλίδι» των Βάγκνερ

Φωτογραφία
Η Καταρίνα Βάγκνερ (αριστερά) και η Εύα Βάγκνερ-Πασκιέ με τον καθήμενο πατέρα τους Βόλφγκανγκ Βάγκνερ στην αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν του την περασμένη Πέμπτη στο Μπαϊρόιτ. ΑΡ/ΕCΚΕΗΑRD SCΗULΖ
ΜΠΑΪΡΟΪΤ. Ο κύβος ερρίφθη! Οι ετεροθαλείς αδελφές Εύα Βάγκνερ-Πασκιέ και Καταρίνα Βάγκνερ θα είναι αυτές οι οποίες θα διαδεχθούν τον 89χρονο πατέρα τους Βόλφγκανγκ στο «τιμόνι» του διάσημου Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ. Την απόφαση έλαβε χθες το Ιδρυμα το οποίο διοικεί την περίφημη διοργάνωση- στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι τόσο της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης όσο και τοπικές αρχές- θέτοντας τέλος σε ένα πολυετές, θα έλεγε κανείς, «σίριαλ» φημών, αντεγκλήσεων, αλλά και δολοπλοκιών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία έρχεται λίγα 24ωρα μετά το οριστικό «αντίο» του Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, εγγονού του συνθέτη, ο οποίος κράτησε τα ηνία του φεστιβάλ επί 57 συναπτά έτη.
Η συμμαχία των ετεροθαλών αδελφών- της 63χρονης Εύας και της μόλις 30 ετών Καταρίνα, θυγατέρων του Βόλφγκανγκ από τους δύο γάμους του- απεδείχθη ισχυρότερη από αυτή της πρώτης εξαδέλφης τους Νίκι με τον περίφημο βέλγο ιμπρεσάριο Ζεράρ Μορτιέ, η οποία άμα τη ανακοινώσει της την περασμένη εβδομάδα είχε πράγματι ταράξει τα νερά, αυξάνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για τις σχετικές εξελίξεις. Η νεαρή Καταρίνα- αρχικά μοναδική ευνοούμενη του πατέρα της, ο οποίος εν τούτοις άλλαξε γνώμη μόλις τους τελευταίους μήνες και δη μετά τον αιφνίδιο θάνατο της δεύτερης συζύγου του Γκούντρουν - έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της στη διοργάνωση το περασμένο καλοκαίρι με τους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», μια παραγωγή η οποία μάλλον δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Οσο για την ετεροθαλή αδελφή της, έχει διαγράψει μια αναγνωρισμένη πορεία ως καλλιτεχνική σύμβουλος του διάσημου γαλλικού Φεστιβάλ της Αix-en-Ρrovence. «Είμαι σαφώς απογοητευμένη από την εξέλιξη αυτή» δήλωσε από την πλευρά της η 63χρονη Νίκι Βάγκνερ, διευθύντρια η ίδια ενός γερμανικού φεστιβάλ στη Βαϊμάρη. «Ωστόσο εύχομαι καλή επιτυχία στις εξαδέλφες μου» πρόσθεσε. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του πατέρα τους, για τις δύο νέες επικεφαλής του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ δεν προβλέπεται διά βίου συμβόλαιο.

No comments: