Sunday, September 21, 2008

Η επιστροφή του Λαζόπουλου

Από τον «βιοπαλαιστή» του Λάκη Λαζόπουλου ως τη «Γηραιά Κυρία» της Μπέτυς Αρβανίτη

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008

Θέατρο και χοροθέατρο, πρόσωπα, παραστάσεις και έργα, εκθέσεις και μιούζικαλ: η θεατρική περίοδος 2008-2009 αρχίζει στις αρχές Οκτωβρίου και οι πρεμιέρες διαδέχονται η μια την άλλη, και είναι ουκ ολίγες. Το πρώτο θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος», με ήρωες το Παχύ Εντερο, το Λεπτό Εντερο και το Δεξί Νεφρό, θα ανεβάσει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Εργο ιδιαίτερο, με χιούμορ, αντιπαραθέσεις, κρυμμένα μυστικά και εκπλήξεις από τα όργανα που πρωταγωνιστούν.


Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει στο σανίδι και ντύνεται «Βιοπαλαιστής στη στέγη»


«Ο βιοπαλαιστής στη στέγη» του Λάκη Λαζόπουλου ξεκινά (επιτέλους) στο θέατρο Μείζονος Ελληνισμού για μια παράσταση που το κοινό περιμένει από πέρυσι. Μαζί με τη Χρύσα Ρώπα και μια ομάδα νέων παιδιών, ο Λαζόπουλος θα κινηθεί στο είδος που γνωρίζει καλά: ένα θεατρικό έργο με μπόλικα επιθεωρησιακά στοιχεία και, πάνω απ' όλα, με τη δική του υπογραφή.


Ο Στάθης Λιβαθινός (τέταρτος από δεξιά) με την ομάδα των παιδιών από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού που μετακόμισαν στο θέατρο Μεταξουργείο


Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Γιάννη Φέρτη στην «Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Ντύρενματ που θα ανεβεί στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Ενα από τα λίγα κλασικά έργα της εφετινής σεζόν, έργο για ερμηνείες και πρωταγωνιστές αναμένεται με ενδιαφέρον. Οπως και η πρώτη δουλειά του Λιβαθινού με τα παιδιά της πρώην Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού στο θέατρο Μεταξουργείο. Εκεί ετοιμάζονται για το έργο του Τζον Μίλινγκτον-Σινγκ «Ενας ήρωας - Το καμάρι της Δύσης».


Η Σοφία Φιλιππίδου πρωταγωνιστεί στην κωμωδία του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής


Με τη σύγχρονη ελληνική κωμωδία «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Ακη Δήμου, ο Σταμάτης Φασουλής κατεβάζει στην Αθήνα ένα έργο που σάρωσε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Η Σοφία Φιλιππίδου υποδύεται μια γυναίκα της εποχής, στη σουρεαλιστική εκδοχή της, σε μια παράσταση που θα μας κάνει να γελάσουμε.

Ενα ενδιαφέρον πείραμα ετοιμάζουν πέντε νέοι σκηνοθέτες - ηθοποιοί στο Εθνικό Θέατρο με τον «Φάουστ» του Γκαίτε (στη Νέα Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, στο τέλος Ιανουαρίου του 2009): ο Γιώργος Γάλλος, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Αργύρης Ξάφης, η ομάδα Blitz και η Ηρώ Χιώτη σπάνε το κείμενο στα πέντε και το ανασυνθέτουν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Στο Εθνικό, αλλά στην Κεντρική Σκηνή, ο Γερμανός Γιόσι Βίλερ προτείνει τον «Κλήρο του μεσημεριού» του Πολ Κλοντέλ (ένα έργο που ο ίδιος ανέβασε προ διετίας στο κρατικό θέατρο Kammerspiele του Μονάχου), με έναν ενδιαφέροντα θίασο που περιλαμβάνει την Αμαλία Μουτούση, τον Νίκο Κουρή, τον Νίκο Καραθάνο και τον Ιερώνυμο Καλετσάνο. Αργότερα, στην ίδια σκηνή ο Κωνσταντίνος Ρήγος ετοιμάζει (από τις 13 Μαρτίου) τον «Τιτανικό» και όλοι αναρωτιούνται αν θα προκαλέσει αντίστοιχα κύματα με την «Bossa Nova», που πέρυσι πήγαινε από παράταση σε παράταση.
Με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μια παράσταση κλειστού χώρου και σε σκηνοθεσία της Αυστριακής Ρενάτε Τζετ, ο Δημήτρης Τάρλοου θα γιορτάσει τα δεκάχρονα του θεάτρου Πορεία, καταθέτοντας έτσι και μια πρόταση για την τραγωδία (τον χειμώνα). Μαζί του ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, η Αγλαΐα Παππά κ.ά.
Τα θηλυκά δίδυμα του Απλού Θεάτρου ξεχωρίζουν, καθώς η Ράνια Οικονομίδου και η Λυδία Φωτοπούλου συνεργάζονται στο έργο «Ανάσα Ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας (πρεμιέρα στα μέσα Φεβρουαρίου), ενώ η Αντζελα Μπρούσκου ανεβάζει τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, με την Ολια Λαζαρίδου στον ομώνυμο ρόλο, τον οποίο δόξασε στο παρελθόν η Ελλη Λαμπέτη (από τις 3.2.2009).


Μια μεγάλη έκθεση θα γίνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Χορν


Δύο εκθέσεις, για δύο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου του 20ού αιώνα, θα εγκαινιασθούν μέσα στο φθινόπωρο. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς με την έκθεση «Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης», γιορτάζοντας έτσι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν. Δύο μήνες αργότερα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα εγκαινιασθεί μια έκθεση-αφιέρωμα στα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Χορν, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στον ηθοποιό που αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τέλος, θα κάνει πρεμιέρα το μιούζικαλ «La Cage aux Folles» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον ίδιο και τον Γιάννη Μπέζο στους ρόλους του ιδιότυπου ζευγαριού, σε μια πλούσια παράσταση που θα ανεβεί στη σκηνή τού Παλλάς.
Από αυτά που ξεχωρίζουν, από αυτά που θα συζητηθούν, από αυτά που κινούν πάντοτε το ενδιαφέρον, λείπουν τα ονόματα και οι δουλειές πρώτα απ' όλα του Λευτέρη Βογιατζή, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμη την επιλογή του, αλλά και του Μιχαήλ Μαρμαρινού, που θα ανεβάσει το «Βίοι - Ζωές Αγίων», στο Θησείον.


No comments: