Wednesday, September 24, 2008

Mια ματιά στην ψυχή του Κουν

«Κάνουμε θέατρο για τη ψυχή μας, για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας» όχι απλώς έλεγε αλλά έπραττε ο Κάρολος Κουν. Στις 13 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ημέρα που είδε το φως της ζωής στην Προύσα. Ονειροπόλος, μελαγχολικός νέος, όπως προδίδουν τα μάτια του, μεγάλωσε σε αστικό κοσμοπολίτικο περιβάλλον, φοίτησε εσώκλειστος στην αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε Αισθητική στη Σορβόνη.

Εγκαταστάθηκαν με τη μητέρα του στην Αθήνα το 1929 και λίγο αργότερα η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου τον βοήθησε να γνωρίσει την Ελλάδα, όπως έλεγε ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ζωγράφος άνοιξε τη ματιά του προς καθετί ελληνικό, ενώ το χειμώνα του 1933 μαζί μ’ έναν άλλο ζωγράφο, τον Γιάννη Τσαρούχη, και το δημοσιογράφο Διονύση Δεβάρη ίδρυσαν τη Λαϊκή Σκηνή. Ακολούθησαν τα χρόνια όπου εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών, συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας και της Μαρίκας Κοτοπούλη και το 1942, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια άλλη πορεία που εξελίσσεται στο υπόγειο της Στοάς του Ορφέα, στο κοίλο της Επιδαύρου, στο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλα εμπορικά θέατρα της Αθήνας της εποχής.
  • Η έκθεση

Αυτή η πορεία ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα στην επετειακού χαρακτήρα έκθεση «Αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν» που διοργανώνουν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του το Μουσείο Μπενάκη, το Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου και το Θέατρο Τέχνης.

Στο δεύτερο όροφο της οδού Πειραιώς ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ξεκινάει από το 1942 και τελειώνει το 1987 προβάλλεται σε έξι οθόνες. Είκοσι πέντε μακέτες που φέρουν τις υπογραφές σημαντικών ζωγράφων – σκηνογράφων, με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Τσαρούχη και τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Σπύρο Βασιλείου και αργότερα τον Βασίλη και τον Διονύση Φωτόπουλο, τον Αλέκο Φασιανό, τον Γιάννη Στεφανέλη και άλλους, παρουσιάζονται μαζί με 60 κοστούμια από ιστορικές παραστάσεις και σκηνικά αντικείμενα. Επίσης προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, αποσπάσματα συνεντεύξεων και κείμενα δημιουργούν το νήμα που διαπερνάει την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και του καινοτόμου δημιουργού – δασκάλου του, Κάρολου Κουν. Η Λιλή Πεζανού στήνει με θεατρικό τρόπο την έκθεση, με συντονίστριες την Ξένια Πολίτου από το Μουσείο Μπενάκη και τη Γεωργία Σιδέρη από πλευράς Θεάτρου Τέχνης. Η έκθεση έχει στόχο ν’ ανιχνεύσει την πορεία του Κουν μέσα στο χρόνο, να αναζητήσει τις αισθητικές του επιλογές, να φωτίσει τις επιρροές που δέχτηκε ο ίδιος, ενώ δίνει έμφαση στο διάλογο που ανέπτυξε με άλλες μορφές τέχνης.

Ανανεωτής του ελληνικού θεάτρου, σκηνοθέτης που γνώρισε στο ελληνικό κοινό τα μεγάλα σύγχρονα ξένα θεατρικά ρεύματα και τους σημαντικούς συγγραφείς, δάσκαλος που μπόλιασε με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά του το ελληνικό θεατρικό σανίδι, ο Κάρολος Κουν δημιούργησε μια γενιά ηθοποιών, συγγραφέων, σκηνογράφων και παράλληλα άνοιξε δρόμους που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε θέατρο και, κυρίως, κοιτάζουμε τον κόσμο γύρω μας κι εντός μας.

ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 24.09.08

No comments: