Wednesday, September 24, 2008

Οι Αργοναύτες ξαναμπάρκαραν με νέα κουπιά


Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίασε τους συνεργάτες του στη «Μήδεια2» ζητώντας μας να τους «ερωτευτούμε», όπως κι αυτός. Είναι περισσότερο από σίγουρο. Ηδη το «Παλλάς» πρόσθεσε άλλες 20 παραστάσεις

Σκηνή από τη «Μήδεια2». Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου προτείνει να είμαστε αυστηρότεροι από ποτέ με το καλλιτεχνικό του αποτέλεσμα
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης «Μήδειας2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, στις 3 Οκτωβρίου, στο «Παλλάς». Οι πρώτες 20 παραστάσεις έχουν ήδη «ξεπουληθεί», ενώ προστέθηκαν άλλες 20. Χθες το πρωί, ενώ ο κόσμος στα ταμεία προμηθευόταν εισιτήρια, ο δημιουργός της μας «σύστησε» αυτήν και τους συνεργάτες του, εξηγώντας μας για ποιο λόγο θα πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι από ποτέ με το καλλιτεχνικό του αποτέλεσμα.

Η παράσταση πρωτογεννήθηκε το 1993 στο περιβάλλον της Ομάδας Εδάφους χαρίζοντάς της τη μεγαλύτερη επιτυχία της και μνημειώνοντας την καλλιτεχνική συνεργασία του Παπαϊωάννου και του Νίκου Αλεξίου. Φέτος οι δύο καλλιτέχνες την ξανακοίταξαν, την καθάρισαν και την επαναπροσδιόρισαν με ωριμότερη ματιά. Και τη μοίρασαν σε μια ολοκαίνουργια διανομή.

* Ο Αλέκος Γιάνναρος, στην όγδοη συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, σχεδίασε τον φωτισμό για πρώτη φορά χωρίς καθόλου χρήση λαμπτήρων πυράκτωσης και χρησιμοποιώντας μονάχα 26 κινούμενες κεφαλές. Το πείραμά του προτείνει εκλεπτυσμένες αποχρώσεις στον αμφιβληστροειδή.

* Η μουσική της ήταν ένα κολάζ από οκτώ όπερες του Μπελίνι. Αυτό όμως έμοιαζε πια να μην είναι αρκετό. Ετσι ο Coti Κ. «καλωδίωσε» σκηνικό και χορευτές, μετατρέποντας ερμηνείες και μετακινήσεις στον χώρο σε ηχητικά και μουσικά γεγονότα.

* Ο πρωτοεμφανιζόμενος (μόλις 22 ετών) Θάνος Παπαστεργίου, βασισμένος πάνω στα παλιά σχέδια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ξανασχεδίασε τα κοστούμια με φρέσκια ματιά.

Από τους Αργοναύτες οι περισσότεροι ναυτολογούνται για πρώτη φορά.

* Ο Νίκος Δραγώνας είναι ένας από τους πρώτους Αργοναύτες. «Η κίνησή του αποτελεί για μένα το απόλυτο μανιφέστο της ανθρώπινης κίνησης» είπε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Ενώ μαζί με τον άλλο Νίκο (Καλογεράκη) γνωρίζουν το χορογραφικό γούστο μου, με βοηθούν να λειτουργώ με έναν τρόπο που θα ήθελα».

* «Τη Γλαύκη (Κατερίνα Λιόντου) την είδα να χορεύει και έπαθα την πλάκα μου. Είναι μια νέας τεχνολογίας χορεύτρια, που κάνει τη δουλειά της μόνη της, κατανοεί και δεν κάνει φασαρία!» συνέχισε ο Παπαϊωάννου. «Ενώ ο Φοίβος Παπαδόπουλος, που έχει τον ρόλο του Ηλιου, στο "2" έλαμψε. Η απόδοσή του μου επιβεβαιώνει καλλιτεχνικά την αρχική μου έλξη».

* Ο Αρης Σερβετάλης έχει τον ρόλο του Σκύλου. «Είχαμε ξανασυνεργαστεί και στο "2". Εμεινα με το στόμα ανοιχτό από την ερμηνεία του και την έντασή του. Απορώ από πού την αντλεί. Είναι ένας υποδειγματικός ερμηνευτής».

* Ο Γιάννης Νικολαΐδης κρατάει τον ρόλο του Ιάσονα. «Πέρασε ένα βασανιστήριο, που παλαιότερα είχα κρατήσει για μένα» ομολόγησε ο Δ. Παπαϊωάννου.

* Η Μήδεια, Ευαγγελία Ράντου, ήταν η έγκυος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. «Επειτα από 2 ή 3 χρόνια την είδα σε ένα σόλο στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας» είπε ο Παπαϊωάννου. «Τότε την πρόσεξα, όχι πια ως κορίτσι, αλλά ως χορεύτρια. Της πρότεινα αμέσως τον ρόλο. Είναι μια σκηνική προσωπικότητα που την ερωτεύτηκα και σας προτείνω να την ερωτευτείτε κι εσείς». ΕΛ.Γ.

**Από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9 μ.μ. Εισιτήρια από 20 έως 100 ευρώ. Τηλ. 210-3213100.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/09/2008

No comments: