Saturday, September 20, 2008

Η βλακεία επί σκηνής


Γνωρίστηκαν όταν ο ένας τους πρωταγωνίστησε στο έργο που είχε γράψει ο άλλος. Εγιναν φίλοι και είπαν να ξανασυνεργαστούν. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα το δουν αρχικά οι Κερκυραίοι τον Οκτώβρη και οι Αθηναίοι πολύ αργότερα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Πιατά και τον Σάκη Σερέφα, που μετά το «Μαμ» κάνουν το νταμπλ με το «Σεμινάριο βλακείας», που θα ανέβει στις 17 Οκτωβρίου από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και την εταιρεία θεάτρου «Commedia» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και σκηνικά-κουστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη.

«Ηταν ιδέα του Δημήτρη και με γοήτευσε», λέει ο Σερέφας, που φέτος έχει ξανά την τιμητική του, αφού ο «Κέδρος» βγάζει το «Μαμ» του σε μορφή νουβέλας με τίτλο «Λύκος με κάπαρη», το «Λιωμένο βούτυρο» που πέρσι παίχτηκε στο Εθνικό και φέτος θα παιχτεί στο θέατρο «Χώρα», στη σειρά των θεατρικών του, όπως επίσης και το «Σεμινάριο βλακείας». «Από μικρός είχα πλήρη αντίληψη των αποθεμάτων βλακείας μέσα μου, που έπρεπε να καμουφλάρω», λέει ο ίδιος. «Κι ύστερα περισσεύει και η βλακεία που συναντώ καθημερινά γύρω μου».

Ενας μονόλογος με τη μορφή διάλεξης είναι το «Σεμινάριο». Και παίζει ο συγγραφέας τόσο με τα ντόπια παραδείγματα όσο και με... διεθνή. Υπάρχουν και απρόσμενα παραδείγματα ανοησίας, όπως εκείνο του Ναπολέοντα, που ευθαρσώς δήλωσε πριν από την εκστρατεία στη Ρωσία: «Ολη η Ευρώπη έχει το ίδιο κλίμα», με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία ο Σερέφας μετράει σε λίτρα: «550.000 σώματα επί πέντε-έξι λίτρα αίμα το καθένα ίσον τρία εκατομμύρια λίτρα αίμα περίπου, δηλαδή γέμιζε δέκα πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Αυτό το αίμα εισέβαλε στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1812 και επέστρεψε στη Γαλλία υποχωρώντας έξι μήνες μετά. Φυσικά επέστρεψε ένα κλάσμα του μονάχα, αφού από τα 550.000 σώματα που έφυγαν επέστρεψαν μόνο 22.000. Δηλαδή γύρισε πίσω μονάχα μισή πισίνα αίμα από τις δέκα που είχαν ξεκινήσει από τη Γαλλία».

Εκτός από τον Ναπολέοντα, μνημονεύονται ο Ναστραντίν Χότζας, ο Σέξπιρ, ο Ερασμος, ο Γιουνγκ, ο Μούζιλ και πλήθος άλλοι. Και είναι ακριβώς ο Μούζιλ που γέννησε την ιδέα για τη συγγραφή του έργου: «Είχε δώσει μια διάλεξη με θέμα τη βλακεία στις 11 Μαρτίου 1937 στη Βιέννη, που διάβασα με σύσταση του Βασίλη Ραφαηλίδη και γοητεύτηκα», λέει ο Δημ. Πιατάς. Και δεν ξεχνά τις «Βλαβερές συνέπειες του καπνού», μονόπρακτο του Τσέχοφ, με το οποίο είχε δώσει εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ομως ο αφηγητής του Σερέφα επικαλείται και μια παλιά αραβική παροιμία: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Ομως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση». Και συνεχίζει: «Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για τη βλακεία;».

No comments: