Tuesday, September 23, 2008

Όλα «Πολύ καλά» κι ας είναι λοξά

ΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ - ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ

Ε.Δ.Χ., ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008


Η Ελένη Γερασιμίδου,  η Αννίτα Δεκαβάλλα  και η Άνδρη Θεοδότου στις πρόβες της  λοξής κωμωδίας  «Πολύ καλά», που  σκηνοθετεί ο Τάκης  Βουτέρης
Στον ρόλο της τρομερής μητέρας θα δούμε την Ελένη Γερασιμίδου στο «Πολύ καλά», ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο που ανεβάζουν φέτος ο Τάκης Βουτέρης και η Αννίτα Δεκαβάλλα
O Τάκης Βουτέρης και η Αννίτα Δεκαβάλλα, ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή, κάθε χρόνο σχεδόν παρουσιάζουν ένα άπαιχτο στη χώρα μας έργο από τη σύγχρονη ξένη δραματουργία. Φέτος επέλεξαν μια παιχνιδιάρικη, συγκινητική κωμωδία, που αναφέρεται στις δύσκολες και τρυφερές σχέσεις μάνας- κόρης. Είναι το έργο «Πολύ καλά» της Αμερικανίδας Λίζας Κρον. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό έργο της πολυγραφότατης και πολυβραβευμένης ηθοποιού-συγγραφέως, η οποία διδάσκει θεατρική γραφή στο Υale.
Το «Πολύ καλά» πρωτοπαρουσιάστηκε στο περίφημο Ρublic Τheater της Νέας Υόρκης το 2004, αποσπώντας καλές κριτικές και δύο υποψηφιότητες για βραβεία Τόνι. Αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονου θεάτρου, καταπιάνεται με σοβαρά θέματα, χωρίς να χάνει την ελαφράδα της ζωής. Έργο γυναικείο, με ηρωίδες πλάσματα καταπιεσμένα και καταπιεστικά, αθώα, ένοχα και ενοχικά. Ο σκηνοθέτης Τάκης Βουτέρης επέλεξε για τον κεντρικό ρόλο της τρομερής μητέρας την Ελένη Γερασιμίδου, η οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Θέατρο Εξαρχείων. Τον ρόλο της κόρης- είναι η συγγραφέαςθα παίξει η Αννίτα Δεκαβάλλα, η οποία έχει κάνει και τη μετάφραση. Παίζουν ακόμα η Άνδρη Θεοδότου και η Λιάνα Παρούση.
Ο Τάκης Βουτέρης μας δίνει πληροφορίες και υλικό για το έργο και την παράσταση, η οποία αρχίζει με τη συγγραφέα-ηρωίδα να αφηγείται τα δύσκολα της ζωής της, ενώ έχει «επιστρατεύσει» με θεατρική αυθαιρεσία στη σκηνή τη μητέρα της. Πλάσμα με απίστευτη ενέργεια, αλλά παγιδευμένο σε ένα ανήμπορο κορμί. Κι ενώ η νεαρή γυναίκα, πιστεύοντας πως η ίδια έχει ξεπεράσει τραύματα του παρελθόντος, απευθύνεται στους θεατές και τους εξιστορεί τα δύσκολα της ζωής της- τι σημαίνει να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια που η ζωή της κυριαρχείται από κοινωνικούς αγώνες και φοβερές αλλεργίες- την ίδια στιγμή η τρομερή Μαμά κερνάει το κοινό κουλουράκια, πιάνει φιλία με τους ηθοποιούς του θιάσου και γενικά αποδιοργανώνει την παράσταση με τις «αθώες» παρεμβάσεις της. Στο μεταξύ, οι ηθοποιοί αποφασίζουν ότι προτιμούν τη συντροφιά της Μαμάς από το έργο της Λίζας, βγαίνουν από τους ρόλους τους και επαναστατούν.
Μ΄ αυτά και μ΄ άλλα πολλά, το προσεκτικά οργανωμένο θεατρικό οικοδόμημα της Λίζας τινάζεται στον αέρα, καθώς η ίδια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το μυστικό για να είναι κανείς καλά κρύβεται στην ικανότητά μας να αποδεχτούμε τους άλλους και να αγκαλιάσουμε τις αντιφάσεις της ζωής. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη σ΄ αυτή την ξεκαρδιστικά τρυφερή ιστορία, που μιλάει για την παιδική ηλικία, την οικογένεια, την κοινωνία, τον ρατσισμό. Το «Πολύ καλά» είναι ένα θεατρικό γλέντι που, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις θεατρικές συμβάσεις, τελικά τις καταργεί», λέει ο σκηνοθέτης.
ΙΝFΟ: Πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, τηλ.: 210-3300.879).

No comments: