Saturday, September 27, 2008

Πρεμιέρα για τη νέα Μήδεια του Παπαϊωάννου

Παρουσιάζεται επεξεργασμένη εκ νέου την Παρασκευή στο «Παλλάς»

Εχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που ο Δ. Παπαϊωάννου παρουσίασε ένα από τα σημαντικότερά του έργα, τη «Μήδεια». Ηταν το 1993 και το πρωτοποριακό σχήμα της Ομάδας Εδάφους έζησε μια από τις κορυφαίες του στιγμές. Σήμερα, ο Δ. Παπαϊωάννου επανέρχεται με μια νέα «Μήδεια», ξανακοιταγμένη, επεξεργασμένη εκ νέου και με εντελώς νέο καστ, στο «Παλλάς», από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι πρώτες είκοσι παραστάσεις της «Μήδειας» είναι ήδη sold out και παρατείνεται για άλλες είκοσι.

Οπως σημειώνει η Κλημεντίνη Βουνελάκη στο έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2004, «Η υδάτινη “Μήδεια” ταξίδεψε, αγαπήθηκε, μάγεψε με τη δύναμη των εικόνων, την ευρηματικότητα στην αφήγηση του μύθου, το ιδιοφυές συνταίριασμα της στυλιζαρισμένης κίνησης ενός βωβού θιάσου με το δραματικό στοιχείο που αποπνέουν οι όπερες του Bellini. Γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από την παγκόσμια κριτική και μοναδική αντοχή στο πέρασμα του χρόνου».

Στη νέα «Μήδεια», τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει φυσικά ο Δ. Παπαϊωάννου, τα σκηνικά είναι του Ν. Αλεξίου, οι φωτισμοί του Αλ. Γιάνναρου και ο σχεδιασμός και η σύνθεση ήχων του Coti K. Τη Μήδεια ερμηνεύει η Ευαγγελία Ράντου, Ιάσων είναι ο Γ. Νικολαΐδης, Σκύλος ο Αρης Σερβετάλης, Γλαύκη η Κατερίνα Λιόντου και Ηλιος ο Φοίβος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν δέκα ακόμα ηθοποιοί ως Αργοναύτες.

No comments: