Wednesday, September 24, 2008

H «Mήδεια» επιστρέφει ώριμη

Ανοιξε με τεράστια επιτυχία το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και κέρδισε το χειροκρότημα στο Ολυμπιακό Πεκίνο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ετους της Ελλάδας στην Κίνα. Τώρα, η υδάτινη «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαϊωάννου «προσγειώνεται» στις 3 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς. Οι πρώτες είκοσι παραστάσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί είναι ήδη sold out και έτσι η «Μήδεια» παίρνει παράταση για άλλες είκοσι μέρες. Καθισμένος στη σκηνή παρέα με τους νεαρούς ηθοποιούς-χορευτές του μας υποδέχτηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της «Μήδειας (2)».
Ο καλλιτέχνης, αφού έκανε μια αναδρομή στη δημιουργία της «Ομάδας Εδάφους» και στην ιστορία αυτού του εμβληματικού για την ομάδα έργου, παρουσίασε έναν έναν τους συντελεστές της παράστασης. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι θεατές θα παρακολουθήσουν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών», γιατί, όπως εξήγησε, «η ωρίμανση, όσον αφορά τις ερμηνείες των ηθοποιών, είναι πολύ μεγάλη». Μιλώντας για τη νέα συνεργασία του με τον Νίκο Αλεξίου, με τον οποίο «ξανακοίταξαν, καθάρισαν και επαναπροσδιόρισαν με ωριμότερη ματιά την παράσταση», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέφερε: «Δηλώνω θαυμαστής της τέχνης του. Η συνεργασία μου μαζί του στη δεύτερη εκδοχή της “Μήδειας” είναι ένας από τους λόγους που με κάνουν να χαίρομαι πολύ για αυτήν την αναβίωση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από δεκαπέντε χρόνια».
Η «Μήδεια» πρωτογεννήθηκε το 1993 στο περιβάλλον της «Ομάδας Εδάφους» και χορογραφήθηκε πάνω σε ένα κολάζ από οκτώ όπερες του Βιτσέντζο Μπελίνι. Η δύναμη των εικόνων, η ευρηματικότητα στην αφήγηση του μύθου, το ιδιοφυές συνταίριασμα της στιλιζαρισμένης κίνησης ενός βωβού θιάσου με το δραματικό στοιχείο που αποπνέει η μουσική του Μπελίνι χάρισαν στην ομάδα τη μεγαλύτερη επιτυχία της και η παράσταση άφησε εποχή στα νεότερα χοροθεατρικά πράγματα της χώρας μας.
  • «Ερωτεύτηκα την Ευαγγελία»

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με την Ευαγγελία Ράντου, τη νεαρή χορεύτρια που ερμηνεύει τη «Μήδεια». «Αρχικά, την ερωτεύτηκα ως κορίτσι και την επέλεξα να συμμετάσχει στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν από τέσσερα χρόνια την παρακολούθησα να χορεύει ένα σόλο στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας. Και από τότε δεν μου αρέσει πια ως κορίτσι, αλλά ως μια πολύ καλή χορεύτρια. Είναι μια σκηνική προσωπικότητα την οποία ερωτεύτηκα και σας προτείνω να την ερωτευτείτε και εσείς».

Info

«Μήδεια (2)»

▪ Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

▪ Σκηνικά: Νίκος Αλεξίου

▪ Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

▪ Σχεδιασμός-Σύνθεση ήχων: Coti K.

▪ Art Direction-Κοστούμια: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Θάνος Παπαστεργίου

▪ Παίζουν: Ευαγγελία Ράντου, Γιάννης Νικολαΐδης, Αρης Σερβετάλης κ.ά.

▪ Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210-3213100

▪ Παραστάσεις: από 3 Οκτωβρίου, Τετάρτη-Κυριακή στις 21.00


ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 24/09/2008

No comments: