Saturday, September 27, 2008

«Μέθοδος Γκρόνχολμ» και φέτος για λίγες παραστάσεις

Η επιτυχία που σημείωσε την περυσινή θεατρική σεζόν η παράσταση «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», του Χόρντι Γκαλθεράν, οδήγησε το Θέατρο Τέχνης στην απόφαση να την επαναλάβει και φέτος για λίγες παραστάσεις. Ετσι, από χθες και για ένα μήνα περίπου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο θα παίζεται η συγκεκριμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας «Η υπόθεση είναι απλή: οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας».Ο Καταλανός Χόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα, τη λύπη με το αίσθημα του γελοίου και με έξυπνους διαλόγους στήνει ένα σασπένς με απρόβλεπτες ανατροπές, έως το φινάλε, που είναι κι αυτό εξίσου απρόβλεπτο.

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» έχει αποσπάσει συνολικά περισσότερα από είκοσι βραβεία. Εχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Galceran, το 2003 – με τίτλο «El Metodo» και πρωταγωνιστή τον Eduardo Noriega. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερα διασκευασμένου σεναρίου.

Παίζουν οι: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής και Βίκυ Παπαδοπούλου. Τη μετάφραση υπογράφουν ο Γιώργος Καραμίχος και η Μαρία Τσατσαρώνη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Γαβαλά, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, ενώ η μουσική είναι του Σταύρου Γασπαράτου.

No comments: