Sunday, September 21, 2008

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ - ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ: 45 χρόνια γεμάτα θέατρο


Με μια μεγάλη έκθεση, με τον τίτλο «Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης» το Μουσείο Μπενάκη (από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου) γιορτάζει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν (13 Σεπτεμβρίου 1908).

Η έκθεση ξεκινά από το 1942, έτος ίδρυσης του θεάτρου και της σχολής, και φθάνει ως το 1987, χρονιά του θανάτου του Κουν. Σαράντα πέντε χρόνια γεμάτα έργα, παραστάσεις, σκηνοθεσίες και συνεργασίες, γεμάτα αγωνίες και όνειρα, πρόβες και μαθήματα, γεμάτα θέατρο- άλλωστε όπως έλεγε ο ίδιος ο δάσκαλος «Κάνουμε Θέατρο για την Ψυχή μας».

Στην έκθεση δεσπόζει η ιστορική παράσταση των Αριστοφανικών ΟΡΝΙΘΩΝ η οποία καταλαμβάνει τη μεγάλη αίθουσα του β ορόφου του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς με μακέτες, σχέδια από τα σκηνικά και τα κοστούμια, αντικείμενα, καθώς αυτή είναι μία από τις ιστορικές παραστάσεις που αλλάξανε την πορεία του θεάτρου. Παράλληλα θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από όλες τις -σχεδόν διακόσιες- παραστάσεις του Κουν.

Στη χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες έκθεση (ελληνικό θέατρο, αρχαία τραγωδία και κωμωδία, αμερικανικό θέατρο, ευρωπαϊκό κλασικό και σύγχρονο), ο επισκέπτης ακούγοντας μουσικά μοτίβα του Μάνου Χατζιδάκι θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσει την περιπέτεια που έζησε ο Κουν μαζί με τους μαθητές του, αλλά και να διαβάσει σκέψεις, απόψεις, ιδέες για το θέατρο και τους ηθοποιούς. Οι φωτογραφίες δεν θα είναι στατικές αλλά κινούμενες και εναλλασσόμενες και θα προβάλλονται μέσα από έξι μεγάλες οθόνες.

Το αφιέρωμα στον Κουν πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη. Η σκηνογράφος, Λίλη Πεζανού σχεδίασε και επιμελείται την έκθεση. Ο κατάλογος που θα κυκλοφορήσει -έκδοση του μουσείου υπό την ευθύνη του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθηγητή του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- με τον τίτλο «Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης»- θα περιλαμβάνει πλήρη παραστασιογραφία και κριτικογραφία, φωτογραφίες και κείμενα του Κουν. Χρονικά θα καλύπτει την περίοδο 1930-1987, και όχι μόνο την 45ετία του Θεάτρου Τέχνης, κατά την οποία ο Κουν δούλεψε (και) με τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της εποχής Κατερίνα και Μαρίκα Κοτοπούλη. Από το Θέατρο Τέχνης το υλικό επεξεργάστηκε η Γεωργία Σιδέρη.

No comments: