Wednesday, September 24, 2008

Πήρε παράταση προτού αρχίσει

Φωτογραφία
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Μήδεια 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου (ο σκηνοθέτης-χορογράφος στην ένθετη φωτογραφία)
Με όλους τους χορευτές από τη «Μήδεια 2» καθισμένους γύρω του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επί σκηνής του θεάτρου Παλλάς παρουσίασε χθες τη νέα εκδοχή της δουλειάς που γεννήθηκε το 1993, σε συνεργασία με τον εικαστικό Νίκο Αλεξίου. Τη «Μήδεια», που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την τότε Ομάδα Εδάφους, ξανακοίταξαν δεκαπέντε χρόνια μετά οι δύο δημιουργοί και μαζί με νέους συντελεστές μοίρασαν τους ρόλους σε καινούργιο καστ. «Η εκ νέου αυτή συνεργασία με τον Νίκο Αλεξίου για την αναβίωση της “Μήδειας”» είπε ο σκηνοθέτης-χορογράφος «με έσπρωξε προς νέες κατευθύνσεις και νιώθω ευγνωμοσύνη που περπάτησα στα τοπία του».

Με έναν ιδιαίτερα προσωπικό τόνο ο δημιουργός της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσίασε τον θίασο σχολιάζοντας κάθε επιλογή του ξεχωριστά- χορευτές-ηθοποιούς που δούλεψαν και κουράστηκαν μαζί του. «Είναι η πρώτη φορά που ανασύρω μια παράσταση από το παρελθόν και νιώθω πράγματι ιδιαίτερα εκτεθειμένος» τόνισε ο Δ. Παπαϊωάννου, o οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «αν δεν αρέσει το αποτέλεσμα, φταίμε μόνον εμείς», εξηγώντας ότι οι συνθήκες δουλειάς (χάρη στην Ελληνική Θεαμάτων) ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές.

Πλάι στον ίδιο και στον Ν. Αλεξίου, ο Αλέκος Γιάνναρος σχεδίασε τον φωτισμό, ο Coti Κ. «καλωδίωσε» σκηνικό και χορευτές, ο Θάνος Παπαγεωργίου ξανασχεδίασε τα κοστούμια βασισμένος στα παλαιά σχέδια του Δ. Παπαϊωάννου και μια πλειάδα συνεργατών συντονίστηκε για το τελικό αποτέλεσμα. Η παράσταση χορογραφήθηκε πάνω σε ένα κολλάζ από οκτώ όπερες του Βιτσέντσο Μπελίνι. Παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Ευαγγελία Ράντου, Γιάννης Νικολαΐδης, Αρης Σερβετάλης, Κατερίνα Λιόντου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Νίκος Δραγώνας κ.ά. Παραγγελία του υπουργείου Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα (όπου και παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου), η «Μήδεια 2» αποτελεί συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, του Φεστιβάλ Αθηνών και της εταιρείας ΔΥΟ του Δ. Παπαϊωάννου. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Παλλάς. Στις πρώτες 20 παραστάσεις προστέθηκαν και άλλες 20, ενώ η προπώληση συνεχίζεται. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή στις 21.00. Πληροφορίες στο τηλ. 213 213.100.

No comments: