Wednesday, September 24, 2008

Το αποτέλεσμα της Μήδειας 2 δεν το ξέρω ακόμη...

«Η "Μήδεια 2" μου έδωσε έναν βαθύτατο προβληματισμό για το πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει και να προχωρήσει παραδεχόμενος τον παλιό του εαυτό, μεταμορφώνοντάς τον σε κάτι νέο. Είναι κάτι καθαρά προσωπικό και η πρώτη φορά που ανασύρω ένα έργο και το περνάω σε μια δεύτερη περίοδο. Το ταξίδι ήταν ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα δεν το ξέρω ακόμη...».

Το αποτέλεσμα της Μήδειας 2 δεν το ξέρω ακόμη...

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μιλάει για τη νέα εκδοχή της «Μήδειας», η οποία ξεκινά τη φθινοπωρινή διαδρομή της στις 3 Οκτωβρίου στο «Παλλάς» με ήδη ξεπουλημένες τις πρώτες είκοσι παραστάσεις. Για όσους δεν πρόλαβαν -και είναι πολλοί- δίνεται παράταση άλλων είκοσι παραστάσεων.

Η «Μήδεια 2» άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και ταξίδεψε στο Ολυμπιακό Πεκίνο πριν προσγειωθεί στη σκηνή του Παλλάς, αποσπώντας κολακευτικές κριτικές. Η εμβληματική αυτή παραγωγή πρωτογεννήθηκε το 1993 στο περιβάλλον της Ομάδας Εδάφους, χαρίζοντας στην ομάδα τη μεγαλύτερη επιτυχία της και μνημειώνοντας την καλλιτεχνική σύζευξη του Δημήτρη Παπαϊωάννου και του εικαστικού Νίκου Αλεξίου.

Ο πρώτος, υπεύθυνος για τη σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία, μιλώντας χθες για τη «Μήδεια» πήγε πίσω στο 1990 και θυμήθηκε την πρώτη συνεργασία του με τον Νίκο Αλεξίου. Φέτος οι δύο καλλιτέχνες μαζί ξανακοίταξαν, καθάρισαν και επαναπροσδιόρισαν με ωριμότερη ματιά την παράσταση αυτή, η οποία «μετέφερε τη δόνηση της Ομάδας Εδάφους σε έναν μεγαλύτερο χώρο», και τη μοίρασαν σε ένα ολοκαίνουργιο καστ.

Ο Coti Κ. «καλωδίωσε» σκηνικό και χορευτές, μετατρέποντας ερμηνείες και μετακινήσεις στον χώρο σε ηχητικά και μουσικά γεγονότα.

Ο Αλέκος Γιάνναρος (στην όγδοη συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου) σχεδίασε τον φωτισμό για πρώτη φορά χωρίς καθόλου χρήση λαμπτήρων πυράκτωσης και χρησιμοποιώντας μονάχα 26 κινούμενες κεφαλές.

Τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Θάνος Παπαστεργίου (22 ετών), βασισμένος πάνω στα παλιά σχέδια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ξανασχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης.

Η Ευαγγελία Ράντου υποδύεται τη Μήδεια, έναν ρόλο που τον θεωρεί «μεγάλη πρόκληση, επώδυνο μερικές φορές, αλλά και θαυμάσιο». Η παράσταση χορογραφήθηκε πάνω σε ένα κολάζ από οκτώ όπερες του Βιτσέντζο Μπελίνι.

Ερμηνεύουν: Ευαγγελία Ράντου, Γιάννης Νικολαϊδης, Αρης Σερβετάλης, Κατερίνα Λιόντου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Μιχάλης Ελπιδοφόρου, Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Φοίβος-Θωμάς Κυριάκου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Βαγγέλης Τελώνης, Συμεών Τσακίρης, Αλτιν Χούτα.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 24/09/2008

No comments: