Sunday, September 21, 2008

Δάνης Κατρανίδης: Επιστροφή στη «Γυναίκα με τα μαύρα»

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ

Ο γνωστός ηθοποιός σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο Μέλι μαζί με τον Γιώργο Κέντρο

Τέσσερα χρόνια, ένας ρόλος: σε έναν μελλοντικό απολογισμό ο Δάνης Κατρανίδης θα έχει στο ενεργητικό του μια τετραετία με τη «Γυναίκα με τα μαύρα», όπου ο ίδιος υποδύεται έναν... ηθοποιό. Αναρωτιέμαι αν είναι πολύ, καθώς έχει παίξει το έργο δύο χρόνια στο παρελθόν και η πρεμιέρα της εφετινής (δεύτερης) σεζόν έχει ήδη ορισθεί - μαζί με τον Γιώργο Κέντρο ετοιμάζονται να αρχίσουν πρόβες. «Αυτό το μαθαίνεις μετά» λέει, καθώς παραδέχεται ότι «την ερώτηση αυτή την έχω κάνει πρώτος στον εαυτό μου. Για μένα δεν είναι η τέταρτη χρονιά αλλά η δεύτερη σε αυτή την περίοδο που παίζω αλλά και σκηνοθετώ. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική άλλωστε. Τη βλέπω με άλλη ματιά, με άλλες ευαισθησίες. Βρίσκομαι σε άλλον χώρο, μιαν άλλη χρονική στιγμή και κυρίως με άλλον παρτενέρ. Οταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζει και το αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω σύγκριση με τον Αλέκο Αλεξανδράκη (σ.σ.: παρτενέρ του επί σκηνής στο πρώτο ανέβασμα του 1992-1994). Ηταν κάτι σπάνιο και ειδικό, ένα δώρο ζωής εκείνη η εμπειρία για μένα. Μου λείπει, μας λείπει».

Δύο χρόνια μετά τον «Μάρτυρα κατηγορίας» της Αγκαθα Κρίστι με την Κάτια Δανδουλάκη, «άρχισα να εισπράττω από τον κόσμο τη διάθεση να ξαναδούν τη "Γυναίκα με τα μαύρα"» σημειώνει και εξηγεί ότι γι' αυτό και επανήλθε. «Κάθε φορά, σε κάθε παράσταση, ψάχνεις να βρεις τον ρόλο. Μέχρι να αφεθείς χρειάζεσαι χρόνο. Οπότε τη δεύτερη χρονιά που παίζεις σε ένα έργο νιώθεις πιο άνετα έχοντας λύσει μια σειρά θεμάτων». Και εφέτος μαζί με τον Γιώργο Κέντρο μοιράζονται τους ρόλους του ηθοποιού και του δικηγόρου. Ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, η σκηνή του θεάτρου Μέλι γίνεται και σπίτι και γραφείο και πύργος και δρόμος και όνειρο και εφιάλτης: κάπου εκεί οι δύο άνδρες αναζητούν την αλήθεια για μια γυναίκα αλλά και τη δική τους αλήθεια. Η σχέση των δύο ηρώων γεννιέται όταν ο δικηγόρος αποφασίζει να συμβουλευθεί έναν ηθοποιό για να μπορέσει να «πει» την ιστορία του, μια ιστορία που τον βασανίζει εδώ και χρόνια. Ο Δάνης Κατρανίδης δεν πιστεύει ότι ένα έργο μυστηρίου κρύβει συνταγή επιτυχίας. «Η "Γυναίκα με τα μαύρα" είναι ένα ασυνήθιστο έργο που βάζει τον θεατή στο παιχνίδι της φαντασίας. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά γιατί σε βάζει στη διαδικασία της γέννησης. Στο τέλος ηθοποιοί και θεατές δεν ξεχωρίζουν αν πράγματι είδαν ό,τι είδαν». Διόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στο Γουέστ Εντ παίζεται εδώ και 18 συνεχή χρόνια με επιτυχία.

Με 37 χρόνια στο σανίδι, ο Δάνης Κατρανίδης συνεχίζει μια πορεία που ξεκίνησε από το Εθνικό, συνέχισε στο ΚΘΒΕ, για να περάσει τελικά στο ελεύθερο θέατρο και τελικά να γίνει θιασάρχης. Από το Εθνικό άλλωστε έφυγε για τον ρόλο του Κομπέρ στο «Καμπαρέ», όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον διάλεξε - αφού τον είχε δει να παίζει Λόρκα, Χουρμούζιο και Τενεσί Γουίλιαμς! «Οταν ξεκινούσα αυτή τη δουλειά, δεν περίμενα κάτι» λέει σήμερα. «Δεν είχα σχεδιάσει μια καριέρα. Νομίζω πάντως ότι ως τώρα έχω κάνει πιο πολλά από όσα περίμενα. Είχα ευκαιρίες και συναντήσεις, συνεργάστηκα με ανθρώπους και έκανα δουλειές που ούτε στα όνειρά μου είχα φανταστεί. Τον κυριότερο ρόλο είχε και έχει για εμένα το συναίσθημα, γι' αυτό και ποτέ δεν σκέφθηκα "τι θα κάνει καλό στην καριέρα μου"». Ούτε όταν ξεκίνησε στα μιούζικαλ ήξερε αν θα τα καταφέρει. Και ας είναι από τους λίγους ηθοποιούς που δούλεψαν πολύ (και) στο μουσικό θέατρο. «Μου αρέσει όμως να αλλάζω, να φεύγω και να επιστρέφω στα είδη».

Το ίδιο κάνει και στην τηλεόραση, με την οποία έχει μια σταθερή αλλά όχι μόνιμη σχέση. Υστερα από ένα διάλειμμα ενός έτους (μετά τη «Βέρα στο δεξί») επανέρχεται στη νέα καθημερινή σειρά του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ», που υπογράφουν και πάλι η Ελενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης (σήμερα στις 21.00 θα προβληθεί η τηλεταινία γνωριμίας).

Ανάμεσα στην κωμωδία, στο δράμα και στο μιούζικαλ ο Δάνης Κατρανίδης δεν κρατά κανέναν χαρακτηρισμό για τον εαυτό του: «Ανάλογα με την περίοδο μας χαρακτηρίζει κάτι ή αφήνουμε κάτι να μας χαρακτηρίσει. Για μένα η στιγμή που συναντιέσαι με τον άλλον, αυτή η στιγμή είναι που κάνει τη διαφορά στην τέχνη και στη ζωή» καταλήγει.

  • «Η γυναίκα με τα μαύρα» του Στίβεν Μάλατρατ βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ. Πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου στο θέατρο Μέλι.Πληροφορίες: τηλ. 210-8221.111.

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008

No comments: