Tuesday, September 23, 2008

Η Μ. Αδαμάκη, ο Χ. Πίντερ, ο έρωτας και η απώλεια

Η Μ. Αδαμάκη, ο Χ. Πίντερ, ο έρωτας και η απώλεια

Τρία πρόσωπα αναζητούν την ουσία του έρωτα και της ζωής και μία σκηνοθέτις κάνει σκηνική πράξη τις σκέψεις της για τις ανθρώπινες σχέσεις, την απώλεια, το θάνατο, το ρόλο που παίζει το τυχαίο στη ζωή μας και πόσο μπορεί να μας καθορίσει. Η Μίνα Αδαμάκη αποφάσισε να δοκιμαστεί σκηνοθετικά με την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, προσπαθώντας να δώσει «μια ειλικρινή απάντηση στο πρόβλημα του κατά πόσο μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω από τις πράξεις μας. Πέρα λοιπόν από το προφανές, το ότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το τι με οδήγησε στο να επιλέξω αυτό το συγκεκριμένο έργο για να συνομιλήσω μαζί του μου διαφεύγει παντελώς» ομολογεί αφοπλιστικά η εμπνεύστρια της παράστασης. Και συνεχίζει: «Το απροσδιόριστο των πραγμάτων, η αμφισημία του λόγου, η πολυσημία των πράξεων, που όσο περισσότερο προσπαθούμε να τις προσδιορίσουμε και να τους δώσουμε ένα ακριβές περιεχόμενο, τόσο περισσότερο αντιστέκονται, τόσο περισσότερο μας διαφεύγουν».
Πώς σηματοδοτείται λοιπόν η προδοσία στο καλεντάρι ζωής της Μίνας Αδαμάκη; «Η πιο βεβαρημένη ίσως συναισθηματικά και ηθικά λέξη. Μια λέξη που ρίχνει βαριά τη σκιά της, αιώνες τώρα, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις κι όμως τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μια δυσοίωνη λέξη, που ασκεί ωστόσο μια σκοτεινή όσο κι απροσδιόριστη έλξη. Πώς εξηγείται άλλωστε η γοητεία που ασκούν πάνω μας ήρωες τόσο αρνητικοί όπως ο Ριχάρδος Γ’ ή ο Ιάγος, οι οποίοι συμπορεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό με την προδοσία που έμειναν στην ιστορία ως συνώνυμό της; Πόσο δύσκολη ή και επώδυνη μπορεί να είναι η επαφή και η σχέση δύο ατόμων και πώς μπορεί να ξεπεράσει τις ατραπούς της μοναξιάς; Ερωτήματα που η απάντησή τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει κι ωστόσο δεν θα πάψουμε διαρκώς να τα διατυπώνουμε» καταλήγει η σκηνοθέτις της παράστασης.
Το έργο του Πίντερ ανεβαίνει σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό και μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Σολωμού, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Νίκας.

Θέατρο Τόπος Αλλού: Κεφαλληνίας 17
& Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 210-8254600.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη-Τρίτη στις 21.30.
Τιμές εισιτηρίων: €20, €15 (φοιτ.).
Πρεμιέρα: 25/9. Ως τις 10/11.


Ελεύθερος Τύπος, Σάββατο, 20.09.08

No comments: