Monday, September 22, 2008

Καβγάς για ένα «Δώρο»

«Μία κωμωδία ηθών, μια σύγχρονη ηθογραφία που σατιρίζει την επιδερμικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τις μαγικές αλλά και εξαιρετικά επίπλαστες ισορροπίες που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και που αρκεί ένα τίποτα για να τις τινάξει στον αέρα!».

Ετσι χαρακτηρίζουν το έργο τους «Το δώρο», που πρόκειται να ανέβει τον χειμώνα στο θέατρο «Αθηνά», ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου. Ο πρώτος θα υπογράψει τη σκηνοθεσία της παράστασης αλλά και θα παίξει τον ένα από τους ανδρικούς ρόλους του έργου.

Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει στο θέατρο της οδού Δεριγνύ και εμείς ζητήσαμε από το συγγραφικό δίδυμο να μας συστήσει το έργο του, που είχαμε δει σε μια πρώτη βερσιόν στο θέατρο «Κιβωτός»το 2002 και το οποίο «επιστρέφει» στη σκηνή, έπειτα από «λίφτινγκ».

Ο λόγος στους Ρήγα και Αποστόλου λοιπόν. «Ποιος πέταξε τόσα σκουπίδια ψυχής και τόσα απωθημένα στην αυλή της Καλογρέζας; Το σεξ, τα χαμένα όνειρα και οι πολιτικοί, οι σχέσεις των πολύ παντρεμένων, αλλά βέβαια και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ο πολιτισμός, τα trendy, οι ιδιοτελείς σχέσεις, οι σεξολόγοι, τα ένοχα μυστικά, η έλλειψη σεβασμού, οι γείτονες, ο ρατσισμός, η διαπλοκή, οι πεσμένες γέφυρες, το χρηματιστήριο, τα πεθερικά. Και οι ήρωές μας! Ζουν ανάμεσά μας. Δείχνουν καθημερινοί, φυσιολογικοί, συμπαθείς, οικείοι, σχεδόν κανονικοί άνθρωποι. Εχουν αποκτήσει όσα χρειάζεται για να τους ζηλεύουμε!

Χρήματα, γνωριμίες, χλιδάτα αυτοκίνητα, φίλους, μονοκατοικίες σε χάι περιοχές, παιδιά, εξοχικά, πτυχία, λουσάτες διακοπές, πρώτο τραπέζι πίστα! Και πάνε γι άλλα. Είναι η Μάρθα, ο Γιώργος, η Αννυ, ο Νίκος, τέσσερις Νεοέλληνες, γνήσια παιδιά της εποχής τους».

Οι δύο συγγραφείς του έργου συνεχίζουν: «Εκείνο το απόγευμα που τους συναντάμε ετοιμάζονται για να πάνε στο γάμο του κολλητού τους φίλου, του Σωτηράκη. Μόνη τους εκκρεμότητα, η αγορά του δώρου.

Πρωτότυπο ή χρηστικό; Ακριβό ή να δείχνει ακριβό; Πινακοθήκη ή τηλεαγορές; Μικρά τα διλήμματα. Μεγάλος όμως ο καβγάς που θα επακολουθήσει. Μία λάθος απάντηση θα είναι αρκετή για να δυναμιτίσει το ελληνικό όνειρο των τεσσάρων φίλων».

Τα σκηνικά υπογράφει η Λία Ασβεστά και τα κοστούμια έφτιαξε ο Αλέξης Φούκος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Ελένη Καστάνη, Γιάννη Μποστατζόγλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Αλέξανδρο Ρήγα. Στο πλάι τους θα δούμε τους Πένυ Σταθάκη - Νίκο Κοντογιάννη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ

No comments: